SiD

Det bør ikke være ukult å inkludere ordet «norsk» i beskrivelsen av seg selv | Leyla Sacad

  • Leyla Sacad (19)
Bildet viser det som ofte blir ansett som «klassisk norsk». Fra venstre ser du fotballspiller Martin Ødegaard, skiløper Ingvild Flugstad Østberg, 17. mai-tog og brunosten.

Hva skal jeg si når folk spør meg hvor jeg er fra?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er en somalisk jente, men jeg er født i Norge. Hva skal jeg si når folk spør meg hvor jeg er fra? «Jeg er somalier født i Norge» eller «jeg er en norsksomalier»? Dette er kanskje ikke en veldig stor greie, da begge stort sett betyr det samme, men jeg tror ikke begge definisjonene får like reaksjoner.

Ukult bare å være norsk?

Gjennom noen av ungdomsårene mine fikk jeg inntrykk av at det er litt rart og ukult hvis en person med annen landbakgrunn kaller seg norsk. Jeg hadde hørt det fra et par jevnaldrende, som også hadde bakgrunn fra andre land. Å kalle seg norsk ble liksom assosiert med å prøve å glemme sine røtter, eller en form for assimilering.

I dag føler jeg meg dårlig som lot meg rive med av denne tankegangen, for det er absolutt ikke noe jeg er enig i. Selv om man kaller seg norsk, betyr det ikke nødvendigvis at man prøver å glemme sine røtter.

At jeg er født her i et trygt land, er noe jeg er takknemlig for og ser på som en velsignelse. Det er en viktig del av livet mitt og min identitet, for sannelig kan jeg ikke ignorere selve stedet jeg ble født, ikke sant?

Hva skal jeg si?

Men jeg må innrømme at jeg synes det er betydelig mye enklere å kalle meg for somalier og nevne at jeg er født her, enn å si jeg er norsksomalier. Det er kanskje fordi det første alternativet mest sannsynlig ikke vekker noen reaksjoner sammenlignet med det sistnevnte.

Les også

Er jeg norsk? spurte Kaveh Rashidi. Her er noen av svarene han fikk.

Hvis jeg sier at jeg er norsksomalier, blir jeg nok møtt med et funderende ansiktsuttrykk, etterfulgt av et «nei, du er ikke norsk, du er somalier». Deretter vil jeg føle meg litt tåpelig for å ha sagt det i det hele tatt. Kanskje det er på grunn av hudfargen min også. Men kanskje jeg overdriver, jeg vet ikke?

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg er fra Somalia. Jeg er også utrolig takknemlig for at jeg er født i Norge. For meg betyr ikke begrepet «norsk bindestrek en annen etnisitet» at man prøver å glemme hvor man egentlig er fra. For meg betyr det at man ønsker å sette pris på to land som begge er del av ens identitet.


Vil du lese mer om samme tema? Ta en titt på disse:

Les også

  1. Noen ganger er det tøft å være nordmann med pakistansk bakgrunn. Aksepterer det norske samfunnet meg?

  2. Kjære medungdom, er det vi som er grunnen til at hat og fordommer normaliseres?

  3. Mye skiller Abid Raja og meg, men vi har begge kjent rasisme på kroppen


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Identitetsfølelse
  2. Samfunnsdebatt