SiD

Tausheten vår hjelper IS

 • Ekstremisme
 • Daniar Ramak (20) Medlem I Kurdisk Ungdom Mot Rasisme

Omgitt av gravene til kurdiske krigere drept i Kobani , sørger Rabia Ali ved graven til sin sønn. Lefteris Pitarakis

Verden vet hva som foregår, men gjør ingenting for flyktningene i Kobani. Selv den norske regjeringen tier.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Akkurat nå er kurdere i Rojava, Nord-Syria, i full krig mot IS. Bilder, videoer og tekster publiseres på sosiale medier. De viser sivile, barn og kvinner under lidelser som rammer dem på grunn av konflikten. Det får meg til å miste fokuset som jeg skulle ha hatt på helt andre ting, helt alminnelige ting.

FN mener at mellom 160.000 og 200.000 flyktninger fra Kobani befinner seg ved grensen til Tyrkia.

Istedenfor å lese pensum, skriver jeg dette. Selv om jeg helst skulle fokusere på andre ting, så føles dette mye viktigere. Dette handler om mer enn bare meg selv. Selv om jeg befinner meg flere tusen kilometer unna Kobani har jeg, som alle andre, fortsatt et ansvar for å gjøre noe.

Vi reagerer ikke

Ute i verden er Norge kjent for å hjelpe nasjoner som trenger det. Men akkurat nå er jeg skuffet. Denne gangen har det vært stille, da hjelpen trengs som mest. FN mener at mellom 160.000 og 200.000 flyktninger fra Kobani befinner seg ved grensen til Tyrkia. Dette vil si at det kun er noen få kilometer mellom IS og de forsvarsløse flyktningene – noen få kilometer fra nok et folkemord på kurdere.

Les også:

Les også

12.000 fanget i dødsfelle i Kobani

Det at verden vet hva som foregår, men ikke reagerer i like stor grad som de burde gjort, gjør det enda lettere å bli frustrert. IS sine planer går langt lengre enn Kobani og Midtøsten – de er en trussel mot hele verdenssamfunnet. Etter Kobani venter Tyrkia, deretter vil de bare marsjere videre mot resten av Europa. For ikke å snakke om den store terrortrusselen de påfører Vesten bare ved sin eksistens.

Kobani kan bli et nytt Srebrenica

London har 7. juli 2005 friskt i minne, det samme gjelder Madrid 11. mars 2004. Alle vet hvor lite respekt IS har for menneskeliv, det kan bare være et tidsspørsmål om før de blir enda mer aktive i Europa også. Det er kjent sak at de har medlemmer og sympatisører over hele verden.

Bare fordi verden har sviktet Kobani, betyr det ikke at Norge også skal gjøre samme.

Akkurat nå trenger Kobani umiddelbar hjelp til både humanitære forhold og våpen, samt politisk press på Tyrkia til å åpne grensen til Kobani. Situasjonen er akutt, IS er inne i byen og den kan falle når som helst. FNs spesialutsending Steffean de Mistura advarte nylig mot at Kobani kan bli et nytt Srebrenica.

YPG militsen som beskytter byen består av menn og kvinner fra 18 år og oppover. De stiller opp i kampen mot IS og kjemper desperat alene. Byen blir angrepet fra alle kanter og det er bare et tidsspørsmål før byen faller.

De med makt må ta ansvar!

Mens alt dette foregår velger vår statsminister Erna Solberg å tie om saken. Taushet og ingen handling fra statsråder og verdens ledere hjelper IS til å fortsette sine grusomme, middelalderske korstog. Jeg har gjort det jeg kan for Kurdistan og Kobani, jeg har donert penger via Kurdistan Røde Halvmåne og informert så mange som mulig om situasjonen.

Nå venter jeg på dem som har makt, muligheten og innflytelsen til å gjøre noe. Erna Solberg; husk at statsministerposten en dag har sin slutt og grip sjansen til å gjøre noe minneverdig. Bare fordi verden har sviktet Kobani, betyr det ikke at Norge også skal gjøre samme.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Russerne ble med Assad inn i viktig grenseby. NATO-landet Tyrkia kan bli tvunget til å stoppe.

 2. VERDEN

  Mariam (3) lever i gjørme og kulde. Møt menneskene som flyktet fra vår NATO-allierte.

 3. VERDEN

  AFP: Tyrkisk-ledede styrker har kontroll over hele Afrin by

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Kurdisk selvstendighet er urealistisk

 5. VERDEN

  Erdogan har nådd noen militære mål. Derfor kan alt likevel gå på tverke.

 6. NORGE

  1500 kurdiske krigere skal være drept: Den voldsomme skytingen i Afrin høres helt til Drammen