SiD

Vi er ferdige med å akseptere kvinnefiendtligheten vi ble tvangsfôret med | Anonym (21)

 • Anonym (21)

Vi er ferdige med å akseptere kvinnefiendtligheten vi ble tvangsfôret med morsmelken, skriver Anonym (21). Foto: Smit / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Muslimske kvinners høylytte svar på #MeToo: #MosqueMeToo.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

En sommerkveld i 2012 var jeg på vei hjem fra moskeen. Jeg var 16 år, hadde på meg en hvit bluse som rakk helt ned til håndleddene, et gult skjørt og en hijab som matchet skjørtet.

På T-banen setter en mann seg foran meg og starter en samtale. Plutselig er hånden hans på låret mitt. Jeg reiser meg og setter meg et annet sted. I hodet mitt surrer tanken om at jeg må ha gitt ham feil signal. Noe annet bobler også: sinne.

Jeg er ikke den eneste som er sint. 5. februar tvitret den egyptiske feministen Mona Eltahawy en hashtag jeg håper rokker hvert fiber av det muslimske miljøet: #MosqueMeToo. Siden har en bølge av muslimske kvinner delt opplevelser av å bli seksuelt trakassert av både ‘normale’ menn og menn i høyere posisjoner.

Dobbel utfordring

Det har vært en lenge ønsket, deilig bris av kjølig luft med håp og forventninger, men det kommer med en dobbel utfordring.

Den ene er redselen for at våre historier blir brukt av ‘innvandrerskeptiske’ til å påpeke at ‘det her er det vi har visst hele tiden’. Underliggende: muslimske menn er barbarer. Dette til tross for at seksuell trakassering er et universalt problem og mange av oss også har opplevd det fra såkalte ‘oppegående’ og 'mer siviliserte’ hvite menn. Bare se hvor #MeToo-kampanjen startet.

Den andre er på hjemmebane, hvor vi blir forsøkt stilnet av miljøet vårt så vi ikke sette muslimske menn i dårlig lys.

Les også

Vi unge muslimske kvinner må leve med moralsk utpressing på høyt nivå. Både av familie og naboer.

Offeret får skylden

Som majoritetssamfunnet og verden ellers blir byrden gjerne plassert på offeret: «Hva hadde hun på seg?», «Hvorfor var hun ute så sent på kvelden?» ‘Victimblaming’ er spesielt horribelt i miljøene våre, da alt annet enn å være hjemme til enhver tid og full hijab kan være ‘å be om det’.

Jeg hadde gjort alt ‘riktig’ men det hindret ingenting. Kravene rundt klær og tid er åpenbart bare begrensninger på kvinner. Ingen beskyttelse, heller en illusjon om beskyttelse som knyttes opp mot konseptene ærbarhet og kyskhet.

Den arabiske feministen Mona Eltahawy (i midten) startet emneknaggen som nå går verden over. Foto: Maya Alleruzzo / TT / NTB Scanpix

Disse kravene er like råtne som dem som trakasserer og kommer unna med det. Og vi er ferdig med dem.

Vi er ferdige med å begrense oss selv når vi ikke har gjort noe galt.

Vi er ferdige med å akseptere kvinnefiendtligheten vi ble tvangsfôret med morsmelken.

Vi er ferdige med å beskytte menn som ikke fortjener beskyttelse. Vi er ferdige med å være stille av redsel for skam på familien.

Plasser skammen der den hører hjemme: dem som trakasserer.

Les også

Kjære jente som lever i glasshus: Det er ingen skam å være fri!

Slutt på sympati

Moskeene har ansvar for å åpne for at en samtale kan føres og gjøre det enkelt å rapportere menn som oppfører seg upassende. Det er et minstekrav.

Vi tolerer ikke muslimhat eller at dårlig oppførsel knyttes opp mot identiteten som muslim, men jeg har gått tom for sympati på vegne av gjerningsmenn.

Aftenposten kjenner skribentens identitet.


13-21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Seksuell trakassering
 3. Overgrep
 4. Muslimer

Si ;D

 1. SID
  Publisert:

  Mamma har fått kreft. Men dette er ikke et trist innlegg

 2. SID
  Publisert:

  I desember er vi omtenksomme. Så kommer det nye året, og vi blir selvsentrerte igjen

 3. SID
  Publisert:

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID
  Publisert:

  I Brasil lærer jeg mer om feminisme enn jeg gjorde på skolebenken

 5. SID
  Publisert:

  De nye klesreglene til SATS er ikke krenkende. Å trene i magetopp er ingen menneskerett.

 6. SID
  Publisert:

  Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om