SiD

Russ uten buss er nederst på rangstigen, men jeg vil ikke være med

  • Jente (18)
Feiringen av 13 års skolegang ender opp med å feire seg selv, for alt fokuset har vært på russetiden og ikke skolen, skriver jente (18).

Si ;D-innlegg: Russetiden er helt annerledes nå enn for få år siden.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg sitter her nå i januar, kun tre-fire måneder unna russetiden. Jeg vet egentlig ikke helt når den begynner, for jeg har sluttet å bry meg.

Jeg har skjønt at det er noe jeg ikke kommer til å ta noe særlig del i. Ikke fordi jeg ikke har lyst til å feire den med vennene mine, men fordi de fleste vennene mine er på en russebuss, eller i hvert fall en vandregruppe eller van, og det er ikke jeg, av prinsipp.

Mange vil føle seg utestengt

Jeg skjønner ikke hvorfor det føles ut som om jeg er den eneste som reagerer så kraftig på hvordan russetiden bare har eksplodert de siste årene.

Jeg er såpass heldig at jeg har venner som er likesinnede, og tenker det samme som meg, men det er nok mange som kommer til å føle seg utenfor og utestengt i tiden som kommer.

Festingen er ikke verdt prislappen

Vi som er russ uten gruppe, befinner oss nederst på den sosiale rangstigen.

Jeg kan skjønne hvorfor det er fristende å være på en russebuss. Og nesten en måned med fest og moro? Hvem vil vel ikke det? Dessuten kjenner jeg også en del bussruss som er inkluderende, det er heller ikke der det ligger.

Jeg bare skjønner det ikke! Det koster så ufattelige mye penger å stelle i stand alt som skal til. Det skal være teaser, dekk og konsept. Det måtte jeg faktisk google.

I de fleste tilfeller er det samlet folk fra forskjellige skoler på en russebuss, og det er kanskje ikke så mange man kjenner i utgangspunktet. Selvfølgelig er det fint å bli kjent med nye folk fra andre skoler gjennom å være på en buss, men så koster det deg også pluss/minus 35.000 å være på denne bussen.

Det er flaut å være en del av min generasjon

Det er blitt skapt en kultur som gjør at hele videregående, i noen tilfeller hele ungdomsskolen, handler om russetiden. Feiringen av 13 års skolegang ender opp med å feire seg selv, for alt fokuset har vært på russetiden og ikke skolen.

For jeg kan garantere at det blir mange tomme skolebenker i april og mai.

Jeg har søsken som er ti og åtte år eldre enn meg. Jeg var vitne til deres russetid, og det var en helt annen enn det den er blitt til i dag. Jeg synes det er skikkelig trist.

Jeg synes det er nærmest flaut å være en del av en generasjon som syns det er greit å oppføre seg som mange gjør. Jeg opplever mange «bussruss» som cocky og lite imøtekommende.

Et liv etter russetiden

Jeg har faktisk kun gått til innkjøp av en russedress, fløyte og lue.

Det er så langt jeg velger å gå. Hele 1900 kroner har jeg viet til russetiden, fordi jeg velger å bruke pengene mine på ting som er viktigere for meg.

Det kommer et langt liv etter at russetiden er ferdig, og du kan ikke akkurat plotte navnet på bussen du var med på, inn i CV-en.

Les også

Jeg valgte ikke å være russ i år – i dag er jeg glad for valget jeg tok | Heidi Åsheim


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Russetid
  2. Ensomhet
  3. Generasjon