SiD

Det ble ikke gigantmottak på Bolkesjø. Jeg er så glad! | Mina Gjerde

  • Mina Gjerde

Vi har stått i det, vi har holdt en seriøs tone hele veien, og vi har, slik jeg ser det, kun gitt systemkritikk til myndighetene, skriver Mina Gjerde. Foto: Øyvind Norli/Privat

Si ;D-innlegg: Det er over, den lange kampen. Jobben vi gjorde, var ikke forgjeves.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mina Gjerde skrev i november innlegget «Vi blir en minoritet i egen bygd». Der beskriver hun frustrasjonen som rådet i hjembygda Bolkesjø, etter at UDI og kommunen planla å opprette et transittmottak for 500 flyktninger. Denne uken ble planene lagt på is.

Bolkesjø – bygda jeg kommer fra. Bygda vi i mange måneder trodde kom til å bli snudd opp ned på.Vi skulle bli en minoritet i vår egen bygd, men slik ble det altså ikke allikevel.

Vi har stått i det

De som bor i bygda har alle gjort sitt for å få åpnet øynene til de som har makten ved den skeive fordelingspolitikken vi har opplevd. Det har vekket følelser i mange, og satt dem på spill.

Gigantmottak er langt ifra en drømmesituasjon på et lite tettsted uten infrastruktur

Hvordan skal man forholde seg til ikke å bli sett, hørt eller beregnet som en berørt part, når livet ditt kommer til å bli påvirket på så mange områder? Det er ikke lett.

Vi har stått i det, vi har holdt en seriøs tone hele veien, og vi har, slik jeg ser det, kun gitt systemkritikk til myndighetene.

Gigantmottak er langt ifra en drømmesituasjon på et lite tettsted uten infrastruktur. Så kom nyheten om at planene skrinlegges. Det var en fantastisk nyhet, som tok mange kilo av skuldrene våre!

Gjerdes innlegg i Aftenposten 22. november 2015 startet debatten.

Fornuftig debatt

Jeg vet ikke om det var kampen vår som gjorde utslaget. Ifølge UDI var nedgangen i antall asylsøkere grunnlaget for de avlyste planene.

Jeg føler uansett at saken vår kanskje har åpnet øynene til mange når det gjelder å kunne holde en fornuftig debatt om hvordan man skal håndtere flyktningsituasjonen. Åpnet opp for en debatt som er vanskelig å snakke om.

Jeg føler de aller fleste har forstått hva dette handler om, altså et størrelsesforhold som ikke stemmer overens med et rettferdighetsprinsipp.

Noen andre problemstillinger har vi selvfølgelig også bekymret oss for, men det kommer også av følgene til størrelsen på mottaket.

De som har en annen oppfatning av mine innlegg og meninger, får bare ha det. Jeg vet selv hva jeg står for, og håper andre kan se vår side i dette.

Får beholde barnefamiliene

Jeg er så glad! Jeg trodde ikke at det jeg leste i avisene var sant, men det var det.

Det er over, den lange kampen. Jobben vi gjorde, var ikke forgjeves.

Jeg er så takknemlig for å kunne beholde barnefamiliene, for å kunne slippe å tenke på den lange utrykningstiden som var til bekymring for oss alle, både dem på mottaket og lokalbefolkningen.

Jeg er så glad for at bygda vår får forbli som den alltid har vært

Jeg er så glad for at bygda vår får forbli som den alltid har vært, uten at vi sitter igjen som en minoritet.

Støtten betyr mye

Det gjenstår selvfølgelig å se hvor mange flyktninger som kommer til Norge den neste tiden, men om det øker igjen, håper jeg UDI tenker seg bedre om når det kommer til hvilke størrelsesforhold de legger opp til.

De vil ikke møte den samme motgangen om de bare tar hensyn til en rettferdig fordeling.

Som jeg tidligere har lagt vekt på: Man må bidra etter evne. Det står ikke på ikke å ville hjelpe eller bidra, men det må legges til rette for at det skal være mulig.

Man kan ikke overkjøre noen på måten som er blitt gjort tidligere i Bolkesjø-saken.

Takk til alle som har fulgt med i saken, og gitt støtte! Det betyr veldig mye i tøffe tider.


Mer om Bolkesjø-saken?


Gjerde gjester podkasten vår

Tema er tabuer. Hva kan ungdom i dag si og ikke?

  • Hør den med ett klikk her:

Les mer om

  1. Asylmottak
  2. Migrantkrisen i Europa