Hva er det egentlig sosiale medier gjør med oss unge?
Vi er i ferd med å ødelegge for oss selv.
Det finnes mange fordeler med sosiale medier. Vi bruker dem til å få inspirasjon til hvordan vi skal dekorere det nye rommet vårt. De gjør nyheter og oppdateringer i verden lett tilgjengelige for oss, så vi i hvert fall kan ha ett eller to samtaleemner i hverdagen. Å se en video på Instagram om hvordan man baker «bestemors beste kanelsnurr», er lettere enn faktisk å finne bestemors kokebok.
Men hva er det sosiale medier egentlig gjør med oss?
Forverrer den psykiske helsen
Flere og flere ungdommer oppgir at de sliter med problemer knyttet til psykisk helse. Samtidig viste Ungdata-undersøkelsen fra 2021 at 75 prosent av ungdommer brukte minst tre timer på mobilen hver dag. Vi kan jo bare tenke oss hvor mange timer det er i 2023 ...
For meg er det tydelig at psykisk helse har en sammenheng med bruk av sosiale medier.
Selv om jeg ikke kan gå en time uten min egen lille skjerm i hånden, skulle jeg jo ønske at ting var litt annerledes. At jeg ikke måtte sjekke hva alle gjør i helgene, når jeg selv ligger hjemme i sengen og kjeder meg. At jeg ikke får opp alle de peneste jentene som finnes, mens jeg selv ligger og slasker på sofaen.
Det er jo ingen hemmelighet at dette også kan føre til dårlig selvbilde.
... og den fysiske
Unge er i mye mindre fysisk aktivitet enn før, og det har mest sannsynlig noe med skjermen å gjøre. Jeg synes jo selv at det kan friste mer å ligge i sengen og se på Tiktok med en pose chips og bare drømme meg vekk enn å være fysisk aktiv, men det er jo åpenbart ikke så bra.
Får man ikke den riktige mengden aktivitet i hverdagen, kan dette gå ut over den fysiske helsen. Uten nok aktivitet vil vi etter hvert kunne begynne å føle oss trette, utslitte og rett og slett bare dårligere, som igjen kan påvirke vår psykiske helse.
Nødt til å bli flinkere
Sosiale medier hadde faktisk bare vært positivt om vi hadde lært oss å bruke dem med måte. Å bruke dem kun når det er nødvendig, og heller komme oss mer ut: Ta med en venn ut på kafé, piknik, stå på slalåm, bake noe. Det er egentlig uendelig med aktiviteter vi kunne fylt hverdagen med hvis vi hadde lagt Tiktok til side.
Vi er nødt til å bli flinkere til å komme oss ut før vi ødelegger ikke bare vår fysiske helse, men også vår psykiske helse.
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.
Skal du delta i kommentarfeltet?
Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!