Jeg er en stolt nerd

Forestillingen du har av nerder, stemmer sjeldent overens med virkeligheten.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Ja, jeg er en nerd. Ja, jeg har tatovert "1337" på armen min. Men nei, jeg bruker ikke hvert levende sekund på dataspill. Og jo: Jeg har et liv utenfor spillverdenen.

Bare en brøkdel

Ser man meg ut fra Facebook-profilen min, ser man en typisk nerd. En gutt med briller, som deler nyvinninger innenfor spillindustrien. Mine aller største fritidsinteresser er sjakk, StarCraft og Counter Strike. Mer klisjé blir det ikke.

Mine interesser definerer ikke hvordan jeg er som person, skriver Eirik Aarnes (19).

#Fraungdommen:

Jeg er, og har så lenge jeg kan huske, vært en nerd. Men det man kan se på bilder og statuser på Facebook er bare en brøkdel av det store bildet, som er meg.

Strider mot stereotypen

Samtidig som jeg har hatt nerdete interesser, har jeg alltid sett på meg selv som utadvendt og sosial. For mange ungdommer ligger det en negativ klang i ordet "nerd". Det blir assosiert med å være introvert, å ha mangel på sosial intelligens og å være så oppslukt i dataverdenen at man ikke er interessert i noe annet.

Mine aller største fritidsinteresser er sjakk, StarCraft og Counter Strike. Mer klisjé blir det ikke.

Ingen av disse stereotypiene stemmer med meg. Dersom man velger å se litt lenger enn dette grunne inntrykket, skjønner man at det faktisk ikke er mulig å sette en så stor gruppe mennesker som nerdene er blitt de siste årene, i en så enkel bås. Stol på en som har hatt mye med nerder å gjøre: Det store flertallet fyller sjelden disse kriteriene.

Gjemmer hvem de er

På grunn av de negative holdningene har det vært vanskelig for mange både å akseptere og vise at de er nerder. Selv har jeg venner jeg anser som "skapnerder". I private samtaler kan vi prate om sjakk og dataspill, men blir det dratt opp i gruppesamtaler nekter de for at de har noen form for nerdete interesse.

#Fraungdommen:

Jeg synes det er synd at man skal gjemme interesser på grunn av at man er redd for hvordan man blir oppfattet av andre. Derfor har jeg gjort et bevisst valg om aldri å legge skjul på hva jeg brenner for, og bruker store deler av fritiden min på og understreke at dette ikke definerer hvordan jeg er som person.

Har også andre interesser

Min store drøm er å jobbe innenfor e-sport (kompetitiv dataspilling), en industri som jeg følger på lik linje som en fotballentusiast følger med på Premier League. Det betyr ikke at jeg ikke kan snakke om annet enn e-sport, eller at jeg ikke har andre interesser.

En av mine store bekymringer er at ungdommer fortsetter å sette hverandre i bås uten videre ettertanke

Jeg trener, er forholdsvis aktiv i politikken, tilbringer mye tid med venner uten noen interesse for spill og jeg søkte nylig jobb i en skobutikk. Utenom den utradisjonelle drømmen er jeg med andre ord en typisk, norsk ungdom.

Råd til fremtidens unge

En av mine store bekymringer er at ungdommer fortsetter å sette hverandre i bås uten videre ettertanke, og at interesser skal definere deg som person. Derfor ønsker jeg å komme med to viktige råd til den neste generasjonen med ungdommer:

Fortell oss:

  1. Du har nok hørt det utallige ganger før, men: Vær deg selv! Samme om du spiller dataspill eller driver med hesteridning, vær stolt av interessen din og ikke vær redd for å vise at det er noe du brenner for. Min erfaring er at så lenge du viser at du ikke er redd for å stå opp for deg selv og det du liker å gjøre, får du respekt for å stå opp for det.
  2. Ta kontakt med noen som interesserer seg for noe du ikke vet noe om. Ofte blir man positivt overrasket over hvor godt man kommer overens med mennesker som gjør noe annerledes. Uansett kommer du til å lære og å oppleve noe nytt!

Eirik Aarnes (19)