SiD

«Det er viktig at voksne ikke avfeier unges bekymringer som bagateller»

  • Kamilla Amundsen Willix

Psykolog Svein Øverland er Si; Ds nye, faste psykolog som ønsker å være en ærlig og tydelig tilbakemelder. Du kan skrive til ham i spalten «Si ;D til psykologen». Foto: Morten Uglum

Svein Øverland har over 20 års erfaring som psykolog. Nå skal han gi råd og veiledning om små og store temaer.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– For meg er Si ;D en kanal for å høre ungdom usminket og seriøst. Mitt ønske er at jeg kan være en ærlig og tydelig tilbakemelder, som kan være med og løfte Si ;D enda mer, sier Svein Øverland.

Over 20 års bred erfaring fra både privat og offentlig praksis, helsestasjon og fengselsarbeid, familieterapi og som foredragsholder har gitt Øverland bred kompetanse.

– Spør meg om hva som helst! Jeg tenker at det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite, oppfordrer han.

– Folk med psykiske lidelser er sterkere

Gjennom sin lange fartstid som psykolog har han selv sett at skriving hjelper.

– Jeg er helt sikker på at det jeg liker å kalle «sette følelser på følelser» hjelper. Poenget er at man må forholde seg til en følelse og sette ting på papir, forklarer psykologen.

Med spalten håper Svein Øverland også å avlive noen myter om psykiske helse som fortsatt preger det norske samfunnet.

– Den største myten er at folk med psykiske lidelser er svake. Virkeligheten er helt motsatt. Mennesker med psykiske lidelser er tvert imot sterkere enn andre, mener han.

En av tre er ensomme

En undersøkelse utført av IPSOS for Røde Kors viser at en av tre unge mellom 8 og 29 år opplever å føle ensomhet i hverdagen.

– Vi må ta ungdommers signaler på alvor og snakke sammen. Det er veldig viktig at voksne ikke avfeier unges bekymringer som bagateller, men tar dem på alvor. Denne spalten bidrar til åpenhet rundt temaet og gir den enkelte en bekreftelse på en ikke er alene, sier Espen Breivik, leder for Røde Kors Ungdom.

For Aftenposten er det naturlig at en slik spalte nå kommer på plass.

– Det er mange som skriver til Si ;D om psykisk helse. Vi tror det derfor er interessant og viktig for våre lesere at vi nå lanserer en slik spalte. Med «Si ;D til psykologen» viser vi at vi tar ungdom alvorlig, sier debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes.

Vil du skrive til Svein Øverland? Send spørsmål til sid@aftenposten.no, markert med «Si ;D til psykologen». Innleggene kan være på maks 1500 tegn (inkludert mellomrom). Kun bidrag som publiseres får svar av psykologen.