Kunnskapsminister, du må ikke juble for høyt
Si ;D-innlegg: Selv om den ferske PISA-undersøkelsen viser fremgang i 15-åringers leseferdigheter, sakker de «svake» akter ut. Jeg er en av de svake, og jeg har krav på tilpasning.
Hverken du eller tidligere kunnskapsministre, uavhengig av politisk valør, har klart å løfte meg opp. Jeg har gått på skolen i snart 12 år og er en av de såkalte «svake elevene». Jeg er lavt presterende, og jeg passer dessverre ikke inn i den norske skolen. Det er verdt å merke seg at statistikken viser at hver fjerde «svake» gutt faller ut, og uten videregående får vi ikke en inngangsbillett til yrkeslivet.
Den ferske PISA-undersøkelsen viser fremgang i 15-åringers leseferdigheter, mens de «svake» sakker akterut. Når PISA-feiringen roer seg, har du et viktig arbeid å ta fatt på.
Jeg er en helt normal gutt med lærevansker
Jeg er 17 år, sosialt velfungerende og fotballspiller på høyt nivå. Jeg har spesifikke lærevansker, som blant annet dysleksi i stort omfang. Jeg har ikke annet fravær enn helt nødvendige sykehusopphold, og jeg har ingen ønsker om å droppe ut. Min plan er å komme inn på politihøyskolen. Når jeg fortsatt gjennomfører prøver uten noen form for tilpasning, lurer jeg på om du virkelig vil vite hva jeg kan.
Til nå har videregående vært beintøft. Her finnes det ikke tradisjoner for tilpasning, alternative prøver eller mindre grupper. Hver tilpasning vi får er en kamp om å få skole og lærere til å forstå.
Gjennom VGLive-appen lærte jeg å lese selv
I mange år forsøkte lærere å lære meg å lese, men med tradisjonelle metoder ble progresjonen langsom. Den intensive lesetreningen som trengtes for at det skulle løsne, fant jeg selv. Daglig brukte jeg VGLive-appen til å lese korte rapporterende setninger fra engelske fotballkamper, uten at jeg merket det ble det ofte 90 minutter i strekk. Jeg var motivert, engasjert og fikk det på en måte tilpasset meg.
Jeg er som de fleste, og har ingenting på en spesialinstitusjon å gjøre. Etter et par år på en spesialinstitusjon fikk jeg store kunnskapshull og lavt selvbilde. Jeg ble brukt som støydemper blant syv elever med sammensatte problemer.
Jeg fikk tilpasninger i alle teoretiske fag og prøver og opplevde endelig progresjon
På barneskolen mistet jeg så mye av troen på meg selv at jeg ikke ble anbefalt å være så mye med min gamle klasse. Isolert ble jeg sittende med assistenter og spesialpedagoger for å øve på ting jeg syntes var vanskelig. I friminuttene visste jeg ikke lenger hvordan jeg skulle prate med de andre.
Tilpasning via det digitale
Etter hardt press og med veiledning fra ulike instanser, klarte vi å sy sammen et opplegg på ungdomsskolen som var tilpasset mine læringsvansker. Jeg fikk tilpasninger i alle teoretiske fag og prøver og opplevde endelig progresjon.
Karakterene ble bedre, og jeg opplevde læringsmestring for første gang i mitt liv. Tilpasningen gjorde at jeg forsto hva jeg hadde krav på og hva jeg trengte.
Bøker er som murstein, og på lange forelesninger faller jeg av. Nøkkelen må være å gi lærerne kompetanse i å tilpasse faginnhold, koble sammen fagområder og utnytte digitale verktøy. Det er ikke tilpasning å fjerne innhold og deler av læreplanen.
For å forstå bedre, skal læreren skape begrepsmessige, visuelle og praktiske koblinger. Det vil helt klart gjøre meg mer aktiv, deltagende og engasjert. Det vil helt klart føre til at jeg forstår mer, og det vil være medvirkende til at jeg gjennomfører videregående skole.
PS: Jeg har fått skriveassistanse til å fortelle min læringshistorie.
Hos oss kan du lese flere interessante tanker om skolen:
Det er eksamenstid for mange! Her får du superstudentenes eksamenstips
Da Cecilie Glittum gikk ut av videregående i fjor, hadde hun 20 av 21 mulige 6-ere på vitnemålet. Sammen med Markus Borge Harbo (20), som hadde 26 av 26 mulige 6-ere på vitnemålet, gjester hun ukens podkast for å dele sine tips.
— Det viktige er ikke å pugge, men å forstå og skaffe oversikt, sier Borge Harbo.
Flere konkrete tips? Hør podkasten med ett klikk her: