SiD

Kristian vil la deg drikke øl og vin i parken, men møter motstand

 • Julie Berg Melfald
  Journalist
 • Ali Iqbal Tahir
 • Amalie Lereng
  Si ;D-ansvarlig
– Forbudet er tullete. Folk drikker alkohol i parker og langs holmer i hele landet, så ifølge loven er jo Norge fullt av kriminelle, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise. Her avbildet på St. Hanshaugen i Oslo. Faksimile av Unge Høyres valgkampplakat som de postet på Facebook i forrige uke øverst til venstre.

Unge Høyre vil gjøre det lovlig å nyte alkohol på offentlige steder. Merkverdig at de som ungdomsparti ønsker å fremme alkohol, mener AUF.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

— Jeg kan ikke se problemet med at folk sitter i en park og prater, koser seg og åpner noen øl. Bare se deg rundt, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise (26), og nikker mot gressplenen på St. Hanshaugen i Oslo.

— Forbudet er tullete. Folk drikker alkohol i parker og langs holmer i hele landet, så ifølge loven er jo Norge fullt av kriminelle, sier han.

AUF: Vi må skjerme barna

Det er alkohollovens § 8–9 Tonning Riise og resten av Unge Høyre vil til livs. Blant annet la de ut en valgkampplakat på sin Facebook-profil som viser en ølboks i en park med teksten: «Ja til pils i parken».

- Jeg mener politiet har viktigere ting å ta seg til. Samtidig er det tullete å ha sovende regler vi ikke bruker, mener han.

Nestleder i Trondheim AUF, Leon Bafondoko (18), er ikke enig i at forbudet er tullete. Han mener man må skjerme barn og unge fra alkohol og slakter Unge Høyres forslag i dagens hovedinnlegg i Si ;D.

- Unge Høyres forslag ender ikke med en rolig pils i parken, det ender med fyllefester, «vorsing» og «nachspiel» i parkene. Det gir knuste flasker og ølbokser strødd rundt i parkene. I tillegg medfører misbruk av alkohol økt risiko for vold, bråk og hærverk. Det er dette vi skal forebygge og skjerme barn og unge fra, skriver Bafondoko.

– Det er en god hensikt med loven, blant annet fordi barnefamilier skal kunne dra i parken uten å få ubehagelige opplevelser, sier han.

Les hele Bafondokos innlegg her.

Vil ikke gå utover forbruket

I innlegget sitt skriver han også at Unge Høyres forslag ikke kommer til å bidra til å redusere alkoholforbruket og misbruket i Norge.

— Alkoholforbruket til nordmenn har økt med 40 prosent de siste årene. Målet for oss er at det alltid skal jobbes kontinuerlig for at flere mennesker ikke misbruker alkohol og blir avhengig, skriver han.

Forrige uke lla Unge høyre ut denne valgkampplakaten på sin Facebook-profil: «I dag gjøres vanlige mennesker som nyter en pils i parken til lovbrytere.»

Tonning Riise ser liten sammenheng mellom alkoholkonsum i offentligheten og alkoholforbruk generelt. — Faktisk viser tall at ungdom drikker mindre enn før. Slike trender blir påvirket av helt andre ting enn om man kan åpne en pils i parken, sier han.

– De fleste som har møtt sterkt berusede mennesker vil si det hadde vært betryggende om politiet kunne vist dem bort fra en park med hjemmel i loven, kontrer Bafondoko.

- AUF konstruerer problem

Tonning Riise mener en slik argumentasjon er tullete, og at politiet har hjemmel i andre lover dersom de må gripe inn om det oppstår uro som følge av alkoholbruk.

— Jeg mener Bafondoko konstruerer et problem. Det finnes folk som oppfører seg som idioter både med og uten alkohol, men man kan ikke ha som utgangspunkt at folk blir ufyselige mennesker straks de får litt frihet. Folk må kunne ta ansvar for egen alkoholbruk, sier han.

– Er det realistisk å få fjernet loven?

– Jeg håper det. Det er en enkel liberal sak, som burde være mulig for Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre å bli enige om, men jeg vet at mitt eget parti er delt i saken. Det er alltid lettere å argumentere for status quo enn for endringer, sier Tonning Riise.

Politiet imot fjerning av loven

For politiet kommer alkoholbruk i parkene langt ned på prioriteringslisten, ifølge stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen. Med mindre det også er narkotika inne i bildet, aksjonerer de sjelden mot alkoholdrikkende parkbesøkende.

- Det handler om å ta hensyn. De som ikke klarer å oppføre seg, blir høylytte og sjenerer andre i parken, må vi komme og prate med. Ellers pleier vi ikke å gripe inn når folk tar seg et par øl, sier Stølen.

Skulle man likevel bli tatt, vanker det en bot 2000 kroner. Man kan også få problemer med å få visum til visse land.

Det hører imidlertid til sjeldenhetene at folk oppfører seg dårlig nok til å få politiets oppmerksomhet i Oslos parker, forteller Stølen. Han tror likevel ikke Unge Høyres forslag er en spesielt god idé.

- Det er veldig greit med de reglene vi har i dag. En oppheving av loven vil kunne medføre at det sklir ut.

Bør man kunne drikke alkohol lovlig i parken?

Vi spurte tre på gaten.

Hanar Sarbest (21)

Hanar Sarbest (21): Det bør man få lov til, så lenge man tar hensyn til barn og barnefamilier. Man behøver kanskje heller ikke å sitte der til klokken 1 eller 2 om natten. Det er viktig at drikkingen holdes i kontrollerte former så det ikke plager folk rundt, i tillegg til at det ikke er veldig sjarmerende hvis parken blir fylt opp av fulle folk.

Erlend Furholt (16)

Erlend Furholt (16): Nei, jeg synes ikke man bør få drikke på offentlig sted i det hele tatt, og i hvert fall ikke i parken. Det kan påvirke unge negativt, og barn bør også skjermes fra berusede personer så mye som mulig. Det ser heller ikke så fint ut at folk sitter og drikker i parken, pluss at det kan bli mer søppel fordi folk ikke kaster ølbokser og flasker.

Gina Havn (21)

Gina Havn (21): Ja, det synes jeg, så lenge man rydder opp etter seg og tar hensyn ellers. Det er en ganske unødvendig regel når de fleste oppfører seg greit. Jeg kjenner flere som har opplevd å bli stoppet av politiet fordi de bar på en vinflaske på gaten. Det blir litt rart og er dårlig prioritering av politiets ressurser.

Les også

 1. Må vi absolutt drikke oss fra sans og samling for å skape minner?

 2. – De ungdommene som drikker, drikker mer enn før

 3. «Husk: Det er viktig å drikke masse øl!»

Les mer om

 1. AUF
 2. Alkohol