Kuas rettigheter ble ivaretatt mange år før dyrepolitiet kom på banen | Ida Riis-Johansen

  • Ida Riis-Johansen (20)
Norske kyr har blant annet rettigheter til å få være ute på beitet store deler av sommeren, rett til å ha gode båser å ligge på, og de har rett på veterinærhjelp ved sykdom. Fremover vil de også ha rett til å bo i et fjøs hvor de kan gå fritt rundt, skriver Ida Riis-Johansen (20).

Si ;D-innlegg: Tilfeller av grov dyremishandling som foregår i enkelte land, gjenspeiler i liten grad norske bønder.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

4. april skrev Shabnam (17) i Si ;D om norsk matproduksjon og hvorfor han velger å være veganer.

Hvilken livsstil og hvilke prinsipper folk velger å leve etter, skal ikke jeg henge meg opp i. Men påstander som at «sannheten er at vi torturerer og dreper utallige dyr hver eneste dag», er jeg ikke enig i.

Gode på dyrevelferd

Jeg er en av de heldige ungdommene i Norge som har fått muligheten til å vokse opp på gård med melke- og kjøttproduksjon.

Det finnes ikke tortur eller mishandling på vår gård, og det samme gjelder de aller fleste andre gårder med produksjonsdyr i landet. Sannheten er at kuas rettigheter ble ivaretatt mange år før dyrepolitiet kom på banen.

Norske kyr har blant annet rettigheter til å få være ute på beite store deler av sommeren, rett til å ha gode båser å ligge i, og de har rett på tilsyn, renhold og god oppfølging av helsen. Fremover vil de også ha rett til å bo i et fjøs hvor de kan gå fritt rundt.

Tilfeller av grov dyremishandling som en ser fra enkelte andre land, gjenspeiler i liten grad Norges bønder og norsk landbruk.

I et land som Norge, hvor det mange steder ikke er mulig å produsere poteter og korn, gjør dyrene dessuten en viktig jobb i å konvertere mat som er ufordøyelig for mennesker, til spiselige produkter.

Dyrene kommer alltid først

Det er få mennesker i Norge som legger så mye sjel i å arbeide med dyr som norske bønder. Som bonde vet man hvilke dyr som er skvetne, hvilke dyr som alltid presser til seg litt ekstra kraftfôr og hvilke dyr som gjerne vil ha litt ekstra kos.

Når et dyr er sykt eller skal kalve, er vår første prioritet å være der for å passe på at det går bra.

Dyrene kommer alltid først. Det viktigste er ikke at dyret skal dø, men hvordan det lever.

Å være bonde er ikke bare en jobb, men en livsstil.

Det krever mye arbeid, men det gir også mange små og store gleder i hverdagen. Det er for eksempel få ting som gir en så god følelse som å se en nyfødt kalv drikke den første slurken med melk.

Shabnam og alle andre er hjertelig velkomne på gårdsbesøk for å se det selv!

Vi har et landbruk med sunne og friske dyr som produserer trygg mat.

Nettopp derfor det er viktig å ta vare på landbruket med kjøtt-, melke- og eggproduksjon her i landet.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les også:

Les også

Tenker du over at biffen du spiste, var et levende individ?

Les også

Det er veldig rart å ha noen dyr som kjæledyr, mens vi spiser andre til middag | Tyra Crystal Benjamin

Les også

Det er på tide å tenke over hva slags grisehold som er etisk forsvarlig

Les også

Helene (19): Som veganer har jeg lært at jeg må være stille