SiD

Jeg er sint. Det bør du også være | Rohani Arzo Hussain

  • Rohani Arzo Hussain
    19 år
Hver gang det er et islamofobisk angrep, blir alle sjokkert over at en høyrepopulistisk terrorist kunne utføre noe så brutalt. Dette er en konsekvens av medielandskapet i vår tid, skriver Rohani Arzo Hussain (19). Bildet er hentet fra begravelsen til ofrene etter terrorangrepet i Christchurch.

Si ;D-innlegg: Folk er tydeligvis mer sympatiske hvis noen som kaller seg muslim, er terroristen – og ikke offeret.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da jeg åpnet sosiale medier på fredag, møtte jeg reaksjoner på terrorangrepet i New Zealand. Noen valgte å minnes de som mistet livet, andre skrev om kjærlighet og samhold.

Selv valgte jeg å fortelle mine følgere at jeg var sint, og at de også burde være det.

Rohani Arzo Hussain (19)

Jeg er lei av å oppleve de samme reaksjonene om og om igjen. De samme ordene som gjentas gang etter gang, til meningen blir visket ut og de nakne ordene står igjen.

Hver gang det er et islamofobisk angrep, blir alle sjokkert og overrasket over at en høyrepopulistisk terrorist kunne utføre noe så brutalt. At en slik hendelse kunne finne sted i et land som New Zealand.

For meg kommer ikke dette angrepet som en overraskelse.

Dårlig mediedekning

Reaksjonene etter angrepet på Charlie Hebdo var synlige i alle deler av samfunnet. Med filtre på profilbilder på Facebook, diskusjoner på skolen, til reportasjene som gikk i dagevis på TV. Alt dette mens muslimer og islam ble svartmalt.

Reaksjonene etter angrepet i New Zealand får ikke nærheten av samme medieoppmerksomhet. Hvor er filtrene på sosiale medier? Hvor er reportasjene som viser økningen av islamofobiske angrep de siste årene?

Folk er tydeligvis mer sympatiske hvis noen som kaller seg muslim er terroristen, og ikke offeret.

Dette er problematisk. Et tomrom i vestlige medier. Jeg prøver å fylle tomrommet med informasjon som blir utelatt. Informasjon som jeg som muslim ikke har luksusen til å se bort fra.

Altfor få skriver om de hundretusenvis av muslimene i Kina som blir tvunget inn i interneringsleir.

I stedet skrives det om ski-VM. Dette føles som en marginalisering av mine opplevelser, og er et problem som har bygget seg opp siden 11. september 2001. Hvorfor er det ikke flere som ser problemet?

Dette er en konsekvens av medielandskapet i vår tid, skriver Rohani Arzo Hussain (19). Bildet er hentet fra begravelsen til ofrene etter terrorangrepet i Christchurch.

Forskjellsbehandling

Som ung muslim opplever jeg fordommer som jobber mot meg. Det virker som at det er lettere å sette meg og andre muslimer i bås.

Hvis mennesker legitimerer sine terrorhandlinger gjennom «islam», føles det som om jeg må unnskylde meg på vegne av dem. Istedenfor å påpeke hvordan livet mitt er blitt vanskeligere i kjølvannet av terrorangrepet.

Motsatt er det slik at ekstreme høyrepopulister ses på som unntaket til majoriteten. De blir sett på som enkeltindivider som har tatt gale valg i livet. Å tro at denne feilaktig mediedekningen ikke fører til alvorlige konsekvenser er både naivt og ekstremt farlig.


Lese mer om samme tema?

Les også

  1. Nor Sarira skriver: Å vokse opp som muslim er å bli verdensmester i å takle dehumanisering

  2. Sidra Yousaf: Angrepet viser at Norge trenger flere muslimske stemmer – mer enn noen gang. Her er min


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Terror