SiD

Listhaug vet så inderlig godt hva hun gjør | Hoda Imad

 • Hoda Imad
  Leder, AUF i Akershus
Sylvi Listhaug kjenner konsekvensene av sine vanvittige retoriske utspill, skriver AUF-er Hoda Imad om Listhaugs mye omdiskuterte Facebook-innlegg i forrige uke.

Si ;D-innlegg: Det er en statsministers ansvar å kritisere egne statsråder når de mobiliserer hat.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Fredag delte justisminister Sylvi Listhaug (Frp) et bilde på Facebook med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Hver eneste sommer siden AUF tok tilbake Utøya, har ungdommer og foreldre spurt og forlangt svar om sikkerheten på øya vår.

Hver eneste sommer i forkant av sommerleiren har jeg og altfor mange andre svart og forklart hvor trygg og fin øya vår er, at det er politi til stede hele tiden og at beredskapen er skjerpet.

Hoda Imad, leder i AUF i Akershus

Denne arbeidsoppgaven har vært en av de viktigste, men også en av de aller tyngste oppgavene hvert år.

Men vi skal igjen og igjen sørge for at ungdommer som vil på sommerleir med AUF, og foreldre som vil sende barna sine dit, skal bli forsikret om at det er trygt.

Skummel og farlig retorikk

Og det er nettopp det jeg vil at statsministeren vår skal vite. For ingen skulle ha måttet forholde seg til konsekvensene av en terrorists handlinger.

Likevel må AUF og Arbeiderpartiet gjøre det hver eneste dag, noen mer enn andre. Men ingen ungdommer burde trenge å forsikre andre ungdommer om at deres liv ikke står på spill ved at de deltar på sommerleir med AUF.

At 22. juli aldri skal skje igjen. At 22. juli aldri kan skje igjen.

Når AUF og Arbeiderpartiet da kritiserer justisminister Sylvi Listhaug (Frp) for hennes vanvittige retoriske utspill på Facebook, er det fordi hun av alle regjeringsmedlemmer vet så inderlig godt hva hun gjør, hva hun sier og hva konsekvensene av hennes valg av ord og bilder er.

Hun vet hvilke typer mennesker og vonde krefter hun mobiliserer. Og hun vet veldig godt hvem det går utover når vonde krefter får mobiliseringskraft.

Nettopp derfor er retorikken hennes skummel og farlig.

Ansvarsfraskrivelse

Så jo, det er en statsministers ansvar å kritisere egne statsråder når statsrådene mobiliserer hat.

Det er det som er å være sjef. Det er det som er å være en anstendig leder for landet vårt.

For til syvende og sist snakker ikke Listhaug først og fremst som Frp-er når hun legger ut slike ting, men som landets justisminister i Erna Solbergs regjering.

Og det må Erna, som hennes sjef, virkelig begynne å ta ansvar for. Noe annet er direkte ansvarsfraskrivelse fra et annet univers.


13-21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Mer om saken:

Les også

 1. Utøya-overlevende etter Sanners 22. juli-kommentar: «Jeg føler du spytter på meg»

 2. Støre om Listhaugs terror-melding: – Trist og opprørende

Les mer om

 1. Si ;D
 2. Sylvi Listhaug
 3. Erna Solberg
 4. 22. juli
 5. Facebook
 6. Jonas Gahr Støre