Julekalender 8. desember: «En fortelling om frivillighet»

  • Laila Oftedal Voll (21)
I en hverdag der alt skal måles, er det så utrolig viktig å ha noe som gir deg verdi uavhengig av karakterer, sportsprestasjoner eller sosialt nettverk, skriver Laila Voll.

Jeg meldte meg inn i skolens «nerdeklubb». Ett lite spørsmål fra et styremedlem økte trivselen min.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Årets julekalender har tema «livsvisdom fra ungdommen». Dagens luke er skrevet av Laila Oftedal Voll (21) fra Oslo.


Du burde ikke leve livet med mål om å være best i alt. Da blir du overarbeidet. Ha heller et mål om å ha noe konstant i livet som gir deg lykke. Det fant jeg i frivilligheten.

På videregående var jeg heldig nok til å gå på en skole med mange sosiale klubber. Jeg valgte å engasjere meg i skolens «nerdeklubb», en klubb for folk med entusiasme for bok- og TV-serier, dataspill, fantasy, sci-fi, rollespill, laiv, brettspill eller annet som tradisjonelt faller litt utenfor «normalen».

Ikke fordi jeg var spesielt interessert i nerdekulturen, men fordi det virket som at de hadde det beste miljøet.

Når alt skal måles

På min første hyttetur med klubben kjente jeg veldig få, og da var det vanskelig å «komme inn i miljøet». Men så kom en fra styret bort til meg og sa: «Hei, vil du være med og spille brettspill?»

Dette lille spørsmålet gjorde at jeg ble kjent med dem jeg spilte med, og jeg begynte å føle meg komfortabel både på hytteturen og i klubben. I etterkant meldte jeg meg som bærehjelp, ble med i ulike komiteer og etter hvert i styret. Til slutt ble jeg den som sa til nye folk: «Hei, vil du være med og spille brettspill?»

Jeg hadde gått fra selv å søke etter et sted der jeg følte meg velkommen, til å være med å skape fellesskap for andre.

Les også

Julekalender 6. desember: «Forsøkene på å finne meg selv ga meg en a-ha-opplevelse. Løsningen var nærmere enn jeg trodde.»

Denne klubben var frivillig drevet, og i likhet med andre frivillige organisasjoner fikk man ikke lønn for arbeidet sitt. Det ble gjort av ren lidenskap, ofte fordi man trivdes i miljøet.

I en hverdag der alt skal måles, er det så utrolig viktig å ha noe som gir deg verdi uavhengig av karakterer, sportsprestasjoner eller sosialt nettverk. For meg var «nerdeklubben» en mulighet til å ta del i og skape noe større enn seg selv.

Du kommer som deg

Jeg tror alle mennesker har et behov for å føle seg nyttig og ha noe som minner dem på at de har en verdi. Der det du gjør, er bra «uansett», fordi du gjør det.

Jeg vil anbefale alle å oppsøke frivillighet, om det så er som besøksvenn eller å drive med e-sport. I frivilligheten finner du miljøer hvor din innsats blir verdsatt uansett hvem du er.

Når en organisasjon trenger frivillige for å driftes, kan du utgjøre en utrolig stor forskjell ved å engasjere deg og bli med! Og da kommer du som deg, ikke som en «pakke full av prestasjoner og skuffelser».

Det finnes barne- og ungdomsorganisasjoner over hele landet, og det finnes noe for alle.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.