Oslo skal funke for alle!

Hvorfor må avstanden mellom tog og perrongen være så stor? spør Signe Bøvolden (20).

Hvorfor skal det være sånn at folk som sitter i rullestol må ha hjelp til å komme seg på og av når man kjører kollektivtransport?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

For en tid tilbake tok jeg og en venninne T-banen, men der vi skulle av, var det umulig å få med rullestolen hennes ut. Vi brukte litt tid på å prøve å komme oss av, men til ingen nytte.

Over høyttaleren ble det sagt at vi måtte komme oss av, men det var umulig. Vi tok T-banen til neste stopp som var endeholdeplassen. Der kom vi oss ut og fikk kontakt med føreren. Vi fikk heldigvis hjelp da vi kom tilbake dit vi skulle gått av.

Les også: Hvor er hjelpen?

Gjør som i Danmark

Hvorfor skal det være sånn at folk som sitter i rullestol må ha hjelp til å komme seg på og av når man kjører kollektivtransport? Hvorfor må avstanden mellom tog og perrongen være så stor?

Når det gjelder T-banen, kan man lage mindre avstand mellom vognen og perrongen, bare se til København og deres metro.

Mer tilgjengelig kollektivtransport

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var det 542 000 funksjonshemmede i alderen 15–66 år i Norge i 2. kvartal 2011. Disse utgjorde 16 prosent av befolkningen. Det å utestenge en stor gruppe mennesker fra å delta i samfunnet slik det gjøres i Oslo, er et stort problem. Dersom kollektivtransporten er tilgjengelig, kan flere komme på skole og arbeid og treffe venner og kjente som alle andre, der de vil og ikke minst når de vil.

Les også: Ingen arr kan dempe mitt pågangsmot

Man kan lage mindre avstand mellom vognen og perrongen Det skal ikke være sånn at mange skal få beskjed om at de ikke kan være med på T-bane, buss, trikk eller tog fordi det ikke er mulig å komme seg på, eller at det er for liten kapasitet til å hjelpe vedkommende på. Hvis vi hadde laget kollektivtransporten mer tilgjengelig, ville det også kunne hjulpet oss med miljøet.

Miljøvennlig å få oss om bord

De store miljøutfordringene vi har i dag med global oppvarming blir ikke borte ved dette, men det vil definitivt hjelpe hvis vi får en mer tilrettelagt kollektivtransport. Da vil flere ha muligheten til å bidra.

Les også: Dirigenten som slår alle rekorder

Jeg håper miljøbevisste politiske partier og alle som leser dette tenker på hvor mye enklere og bedre det kunne vært for alle om vi hadde endret på det som gjør den lønnsomme kollektivtransporten så utilgjengelig. Det er nemlig en stor andel mennesker som ikke kan får brukt goder i samfunnet fullt ut.

Jeg vil at Oslo skal funke for alle.

Se også: Å sitte i rullestol er hans minste problem


Hvorfor må avstanden mellom tog og perrongen være så stor? spør Signe Bøvolden (20).

Signe Bøvolden (20)