SiD

Listhaug, du hindrer andre politikere i å føre dialog | Sheikh Mahad Khalid

  • Sheikh Mahad Khalid (20)
Statsråd Sylvi Listhaugs uttalelser fører til at muslimer føler seg enda mer mistenkeliggjort, skriver Sheikh Mahad Khalid (20).

Si ;D-innlegg: Retorikken fører til en ytterligere polarisering mellom minoritetsmiljøer og vårt norske storsamfunn.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære Sylvi Listhaug, du er innvandrer- og integreringsminister, men du er ikke min minister.

Som en stolt norsk muslim har jeg lenge fulgt med på dine politiske utspill, men forblitt taus.

Nok er nok.

Listhaug fremmer hverken integrering eller inkludering av minoriteter i Norge med sin politikk.

Føler seg fremmedgjort

Forleden uke arrangerte en innflytelsesrik moské en ettertraktet konferanse for ungdommer i den hensikt å forebygge ekstremisme.

Listhaug, blant flere politikere, ble invitert til arrangementet. I sin tale konfronterte hun hovedtaleren og grunnleggeren av menigheten med at «vi har ulver i fåreklær blant oss».

I etterkant har flere muslimer jeg har snakket med, følt seg fremmedgjort på grunn av hennes uttalelser.

I etterkant har flere muslimer jeg har snakket med, følt seg fremmedgjort på grunn av hennes uttalelser

Religiøs ekstremisme er i dagens samfunn et høyst aktuelt tema som bør diskuteres og forebygges, og derfor er slike konferanser svært viktige.

Imidlertid fører Listhaugs uttalelser til at muslimer føler seg enda mer mistenkeliggjort, noe som er farlig for samfunnets fremtidige utvikling.

Lite tegn til refleksjon

Listen over Listhaugs kontroversielle uttalelser er ikke kort. En av hennes politiske saker har vært å forby hijab i barneskolen, noe som fører til mindre inkludering og integrering.

Listhaug har som statsråd et ansvar for å bidra til økt integrering av alle samfunnsborgere. Hennes politikk virker dessverre mot sin hensikt, og bidrar til ekskludering.

Senest i fjor sa hun: «Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt».

Slike uttalelser viser lite tegn til refleksjon hos vår minister. I et liberalt demokrati som Norge skal det være lov til å spise det en selv ønsker, og om man drikker alkohol skal være opp til hver enkelt.

Imidlertid får Listhaug det til å virke som om dette er nødvendige handlinger for å bli oppfattet som norsk.

Ikke bare fører Listhaug en lite inkluderende politikk – hun går hardt ut mot andre politikere som prøver å føre dialog.

Under en debatt beskyldte hun Hareide og andre politikere for å «sleike imamer opp etter ryggen». En slik retorikk er lite hensiktsmessig.

Hun hindrer andre politikere i å føre dialog, og retorikken hennes fører til en ytterligere polarisering mellom minoritetsmiljøer og vårt norske storsamfunn.

Listhaug feiler

En av hovedårsakene til ekstremisme, både islamsk og høyreekstrem, er at folk faller ut av samfunnssystemet og blir sårbare for ekstreme ideologier og grupperinger.

Derfor gir fremmedgjøring og ekskludering grobunn for ekstremisme. Av den grunn er inkludering og god integrering nødvendig for forebygging.

Her feiler Listhaug som vår innvandrings- og integreringsminister. Våre politikere må velge sin retorikk med omhu. Derfor er ikke du min minister, Listhaug.

Godt valg!


Les også

  1. Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.

  2. Tenk om Sylvi Listhaug kunne ta avstand fra Faten-hatet. Det hadde vært noe | Trine Eilertsen

Les mer om

  1. Integrering
  2. Sylvi Listhaug
  3. Retorikk