SiD

Skal vi sende alle legene og resten av våre offentlig ansatte på en obligatorisk julegudstjeneste? | Felix Volpe

  • Felix Volpe (19)
Offentlig skole skal ikke være bundet til én form for trosretning, det har vi religiøse privatskoler til, skriver Felix Volpe (19).

Si ;D-innlegg: Av samme årsak som det offentlig ikke tvang kirken til å vie homofile, burde ikke julegudstjenesten tvinges på barn.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Skulle det ikke passe seg om vi sendte alle legene, lærerne og resten av våre offentlig ansatte på en obligatorisk julegudstjeneste? Det handler tross alt om å ivareta norsk tradisjon!

Et slikt forslag hadde fått et hvert oppegående menneske til å rynke litt på nesen. Hva har vel politikerne med hva slags tro jeg utøver?

Da er spørsmålet: Hvorfor har vi da denne diskusjonen når det gjelder våre barn og unge i offentlig skole?

Gjør det seg mer akseptabelt å gjøre ekskursjoner hvor det skjer religiøs forkynning obligatorisk for barn og unge enn for voksne?

Kanskje det handler om at vi misforstår religionens stilling i den offentlige sektor?

Er det fordi de er mer påvirkelige til å holde fast ved noe av det, eller er det rett og slett fordi vi alle har måttet gå gjennom det, så lenge at det skal jaggu de også?

Kanskje det handler om at vi misforstår religionens stilling i den offentlige sektor?

Personlig tro er ikke politikk

Lord Hailsham, en britisk konservativ politiker, skrev i en av sine bøker i 1959 at «innføring av religiøs lidenskap i politikken er slutten av ærlige politikk, og innføring av politikk i religion er prostitusjon av sann religion».
Hva er vårt egentlige ønske med politikk og religion?

Ved å la politikken, som skal sette rammer for hvordan vi utvikler vårt samfunn, bli styrt av en gruppe av våre folkevalgtes religion, så lar vi noens personlige religion sette vilkårene for alle andres personlige tro.

Og ved å la religion, som til syvende og sist er hvert enkeltindivid sin personlige tro, bli styrt av politikk, så har man solgt troen sin.

Det er en grunn til at vi, politikken og offentligheten, ikke har pålagt homofil vigsel i norske kirker; nettopp fordi det er deres religiøse frihet å mene det motsatte.

Samtidig så har offentligheten tatt en annen stilling og har tiltatt dette lenge før en åpen folkekirke vant valget.

Nøytralitet er for alle, ikke majoriteten

Politikken og offentligheten skal fremstå nøytral fordi den gjelder alle, ikke bare majoriteten.

Skole er politikk.

Skole er forming av våre barns framtid.

Skole er forming av vår egen framtid.

Offentlig skole skal ikke være bundet til én form for trosretning, det har vi religiøse privatskoler til.

Hvis du til slutt står igjen med argumentet om at det handler om å ivareta norske tradisjoner, tenk deg om en ekstra gang - tilbake til da du dro i julegudstjeneste uten å ha blitt spurt først.


Flere har skrevet til oss om gudstjenester. Les fra debatten:


Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor er stadig færre unge kristne?

Bare to av ti under 30 definerer seg som kristne. Hvorfor er det slik? Ateist Theodor René Carlsen (18) og kristne Ingrid Vatnar Olsen (20) diskuterer. – Jeg opplever mye respekt når jeg sier jeg er kristen, men også mye dritt, for å si det rett ut, sier Vatnar Olsen.

Les mer om

  1. Religion
  2. Politikk
  3. Jul
  4. Kristendom