SiD

Kunnskap er makt

Jenter som leser og skriver er den største trusselen mot alle former for ekstremisme, sosial immobilitet, kjønnsdiskriminering og fattigdom.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Lørdag 14.juni kommer Malala til Oslo, blant annet for å delta i brobyggingsarrangement mellom Norge og Pakistan på Grand Hotell. SHANNON STAPLETON

Mye har skjedd siden Malala Yousafzai ble skutt og forsøkt drept på vei hjem fra skolen.

Frykten ble for stor

I et område der jenter hverken er ment for skolegang eller en offentlig stemme, var Talibans frykt for tilgangen på en bok og en penn større enn de kunne slå seg til ro med. De var livredde for hvordan en ungjentes styrke, klokskap og ambisjoner skulle stå i veien for dem.

Ungdommer i dag vil være morgendagens ledere og ansvarlige for implementeringen av fremtidens utviklingsagenda.

Jenter som leser og skriver er den største trusselen mot alle former for ekstremisme, sosial immobilitet, kjønnsdiskriminering og fattigdom. Motstandere av målet om å sikre alle barn utdanning vet dette, og dermed står jentene igjen som målet for mothandlingene.

Begynner å bli hørt

Det er surrealistisk å tenke seg at en slik hendelse måtte til for at verden skulle rette søkelyset mot et såpass viktig tema. Angrepet på Malala, kidnappingen av skolejentene i Nigeria og en generelt økt trussel mot jenters sikkerhet har sakte, men sikkert vekket verdens oppmerksomhet. Det har kostet oss dyrt. Liv har gått tapt. Vi har ingen flere å miste.

Med støtte fra ungdom fra mer enn hundre land, hevet Malala Yousafzai i fjor på sin 16-årsdag stemmen for de 57 millioner barna som ennå ikke går på skole. Malala og ungdomsforsamlingen overleverte en resolusjon til FN, som tok opp konkrete utdanningskrav fra den største ungdomsgenerasjonen noensinne.

Ungdommer i dag vil være morgendagens ledere og ansvarlige for implementeringen av fremtidens utviklingsagenda. Vår stemme begynner nå å bli hørt.

Utdanning for alle

I dag har Malala fått til det terroristene fryktet mest: Hennes beundringsverdige kamp har utløst en global bevegelse, bestående av unge og voksne som sammen jobber for å sikre utdanning for alle.

I tillegg til å fange verdens oppmerksomhet, har Malalas kamp ført til at flere land nå anerkjenner utdanningskrisen og innser viktigheten av å sette utdanning øverst på den internasjonale utviklingsagendaen. Også Norge har implementert utdanning i sin utviklingspolitikk, og tatt på seg en global lederrolle.

Malala til Oslo

Mandag 16. juni stiller verdens ungdom seg igjen bak kampen for utdanning. I Addis Abeba vil hundrevis av ungdom fra alle verdens hjørner møtes, for å feire The Day of the African Child og ta over Den Afrikanske Unionen.

Ungdom har vist at vi – med de rette verktøyene som utdanning gir oss – er selve frontlinjen og dynamikken i de etterlengtede fremskrittene vi nå begynner å se.

Lørdag 14. juni, klokken 15.45, kan vi her i Norge også bidra i den verdensomspennende mobiliseringen. Malala Yousafzais besøk til Oslo vil også bestå av Plan Norges åpne arrangement på Eidsvolls plass. Her har vi igjen muligheten til å takke Malala for kampen hun aldri har sluttet å kjempe. Det er Norges mulighet til å støtte Malala som et symbol på den makten og påvirkningskraften ungdom har, når de er gitt muligheten til skole og deltagelse.

Ungdom har vist at vi – med de rette verktøyene som utdanning gir oss – er selve frontlinjen og dynamikken i de etterlengtede fremskrittene vi nå begynner å se.

Alexandra Kensland Letelier (18)

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Malala tok til tårene da hun ankom Pakistan for første gang etter angrepet

 2. DEBATT

  Hets og trakassering innad mot muslimske jenter med kritiske røster bør belyses mer.

 3. VERDEN

  Nær halvparten av alle afghanske barn går fortsatt ikke på skole

 4. SID

  Mediene skaper et feilaktig bilde av hvordan det står til med verden

 5. SID

  Verdens viktigste utdanningsfond er nesten tomt! | Mina Brennhovd

 6. SID

  Hvis kvinner kan lese, vil flere barn bli fem år