SiD

Kvinnekampen er blitt et jag mellom rødstrømper og blåstrømper

 • Hedmark Unge Høyre

Dersom man virkelig brenner for likestilling, så bør man bruke kreftene sine utenlands, skriver Gjertrud Nordal. Foto: Aftenposten/ Privat

Si ;D-innlegg: Det gjør deg ikke noe mindre feministisk å være mot kvotering og for oppheving av sexkjøpsloven.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg anser meg selv som feminist. Jeg synes utvilsomt at 8. mars er en viktig dag, en viktig dag for å hedre alle de som har kjempet frem likestilling.

Det er bare det at jeg er lei, lei av at 8. mars hvert eneste år er blitt et jag mellom høyre— og venstresiden i norsk politikk.

En venstreside som tror de har rett til å bestemme hva likestilling og feminisme er, og en høyreside som hvert eneste år føler seg ekskludert.

Fedre triller barnevognen stadig mer, og tar stadig lengre foreldrepermisjoner enn før. Kvinner inntok universiteter og høgskoler for flere tiår siden og vi har landets andre kvinnelige statsminister.

Norge blir sett på som et av verdens mest likestilte land. Det skal vi faktisk ikke ta for gitt. 8. mars er en dag for å markere solidaritet, en dag for å huske alle de kvinnene som har kjempet for likeverd og for like rettigheter for alle.

Bruk kreftene utenlands

Derfor er jeg så innmari lei av at dagen, og ukene før, blir brukt til krangling. Derfor savner jeg også de kvinnekampene som er viktige for dem som trenger kvinnedagen aller mest. Blant annet «nei til tvangsekteskap» og «ja til utdanning for alle verdens kvinner».

Kvinnekampen i dag styres dessverre av for mange som ønsker å fremstille kvinnen som et «offer», noe jeg mener hører langt tilbake i historien.

Dersom man virkelig brenner for likestilling, så bør man bruke kreftene sine utenlands, for det er der de største utfordringene ligger. Kvinnekampen handler ikke lenger om rettigheter, men det er blitt et jag mellom rødstrømper og blåstrømper.

Man må ha respekt for at kvinner er forskjellige og derfor har forskjellige saker i kvinnekampen, og det gjør deg ikke noe mindre feministisk å være mot kvotering og for oppheving av sexkjøpsloven.

Alle skal ikke velge likt

Dersom 8. mars skal bli en dag vi kan markere sammen, hvis det skal bli en vi kan stå sammen for likestillingen, er venstresiden nødt til å ofre sine mest radikale synspunkter akkurat i paroletoget, og høyresiden må erkjenne at det finnes andre kampsaker som er langt viktigere.

Og forstå meg rett, jeg er fullstendig imot kvotering og jeg roper det gjerne veldig høyt. Det er bare det at jeg synes vi likeså gjerne kan bruke kvinnedagen til å hedre.

Likestilling handler ikke om at alle skal velge likt, men at man skal ha muligheten til det. Jeg mener derfor at det faktum at kvinner og menn ikke tar de samme valgene, ikke er et problem. Mulighetene er jo her, takket være alle som har kjempet for likestilling igjennom mange generasjoner.


Skoleelev (17):

Les også

Hva betyr det egentlig å være gutt, mann, jente og kvinne?

Julia Sandstø i KrFU:

Les også

«Jenter trenger ikke støttehjul»

Les også

- Herved slutter jeg å barbere meg nedentil

Si ;D har fått egen podcast! Her kan du høre de siste episodene:

Q&A: I ukens podkast svarer

Les også

lege Mina Adampour og psykolog Aksel Inge Sinding på spørsmål fra ungdom.

Hør her:

TABU: Jakob Semb Aasmundsen (20), Mina Gjerde (20) og psykologstudent Jørgen Flor diskuterer hva som er greit å si –

Les også

og hva som ikke er greit.

MOBBING: Victoria Grøtting (18) og Henriette Oudmayer Simensen (16) fra Sykt Perfekt er begge blitt mobbet. Grøttings oppgjør med mobberne er blitt delt av nærmere 25 000 på Facebook. Hva skjedde etterpå? Hør her:

SKOLE: Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Hør her:

Du kan også abonnere på podcasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podcast-app.

Gjertrud Nordal (17)

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  Det er ubegripelig å si at kvinnekampen må være politisk nøytral

 2. SID
  Publisert:

  Jeg er en av kvinnene du mener trenger frigjørelse, og jeg kan ikke la være å føle meg brukt

 3. SID
  Publisert:

  Jeg vil ikke kalle meg feminist. Men forkjemper for kvinnesaken? Absolutt.

 4. SID
  Publisert:

  Jeg opplevde årets 8. mars-markering som en venstresosialistisk marsj

 5. SID
  Publisert:

  Anki Gerhardsen tar feil. Kvinnekamp er fortsatt viktig!

 6. SID
  Publisert:

  Jeg tok avstand fra feminisme. Nå blir jeg kalt «kvinnehater».