– De ungdommene som drikker, drikker mer enn før

  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist
I gjennomsnitt får Oslo legevakt inn mellom 5 til 15 personer i alderen 15 og 25 år for akutt alkoholforgiftning hver helgenatt. – Det er mange unge med et risikabelt høyt alkoholforbruk, som gjerne blir fulle hver helg, før det bikker over en kveld, sier stipendiat Odd Martin Vallersnes.

En kveld for fem år siden fikk Benjamin (20) og et par venner tak i en flaske sprit. Det endte på sykehus med alkoholforgiftning.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Det var bare flaut. Det verste var å måtte fortelle moren min dagen etterpå at jeg hadde dummet meg ut. Og det var ikke veldig kult da jeg kom på skolen og alle visste, forteller han.

Det var et av de første møtene Benjamin hadde med alkohol; han var 15 år og nysgjerrig. Det ble imidlertid en dyrekjøpt erfaring, og han husker fortsatt følelsen da han våknet opp dagen derpå.

– Det var som om jeg hadde fått influensa ganger to, og på toppen av det hadde hangover. Men jeg husker likevel best skammen over at sykehuset hadde brukt ressurser på meg, som kunne vært brukt på noen som ikke var der selvforskyldt.

Ungdoms samlede alkoholkonsum reduseres

Benjamin er langt fra den første som har drukket seg farlig full. I flere år har Oslo legevakt kartlagt unge som kommer inn med alkoholforgiftning.

Stipendiat Odd Martin Vallersnes som har jobbet med prosjektet for Legevakten, mener de ser en klar tendens til at flere i tidlig alder drikker så mye på én gang at de trenger legehjelp. I gjennomsnitt får Oslo legevakt inn mellom 5 til 15 personer i alderen 15 og 25 år for akutt alkoholforgiftning hver helgenatt.

Stipendiat Odd Martin Vallersnes mener de ser en klar tendens til at flere i tidlig alder drikker så mye på én gang at de trenger legehjelp.

– Det er definitivt mer enn for ti år siden, noe som er et paradoks når vi ser at det samlede alkoholkonsumet til ungdom i landet går ned, sier Vallersnes, og viser til tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning.– Det sier oss at noen av de ungdommene som drikker, drikker mer enn før. Hva som er grunnen til det vet vi ikke, fortsetter forskeren.

Få gjengangere på legevakten

Han forteller at unge som kommer til legevakten både har vært på hjemmefester og på byen. Spesielt blir mange plukket opp ute i bybildet, hvor det enten er venner som hjelper til, eller totalt fremmede som forbarmer seg over sovende ungdommer på benker og gatehjørner.

— Heldigvis er det ikke mange som kommer inn igjen etter første gangen på akutten, ifølge Vallersnes. Men flere tøyer strikken langt.

– Det er mange unge med et risikabelt høyt alkoholforbruk, som gjerne blir fulle hver helg, før det bikker over en kveld. Disse får seg ofte en vekker etter dette.

Undervurderer virkningen av sprit

For Benjamin var episoden nede i kompisens kjellerstue et engangstilfelle. Han har lovet seg selv at det samme aldri skal skje igjen.

– Jeg fikk et mye mer bevisst forhold til alkohol. Jeg lærte å være forsiktig; å ta hensyn til både dagsformen og hva jeg drikker.

Han mener ungdom spesielt bør være forsiktige hvis spriten kommer på bordet.

– Særlig hvis man har lite erfaring med alkohol. Den kvelden gikk jeg fra å kunne ha en normal samtale til plutselig ikke å kunne stå på beina. Man merker ikke virkningen før den plutselig er der, sier 20-åringen.

Han får støtte av Vallersnes.

– Ungdom kommer inn etter å ha drukket både øl og vin, men ofte er det sprit som gjør utslaget. Mange undervurderer virkningen av så sterk alkohol.

Forventer mer aktivitet i mai

Mildere vær, helligdager og russetid sørger for at mai generelt er en populær festmåned for nordmenn. Der julebordstider tidligere var perioden med størst aktivitet på legevakten, har helgefylla de siste 10 til 15 årene tatt over når de kommer til akutt alkoholforgiftning, forteller Vallersnes. Trøkket holder seg oppe i mai og juni og på høsten, mens de ellers har det relativt rolig på denne fronten om sommeren.

Overlege ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Knut Erik Hovda, har en klar oppfordring til festglad ungdom.

– Drikk sammen med folk du kjenner og stoler på. Og ikke drikk alkohol du ikke vet hvor kommer fra. Smuglersprit kan som vi vet være spesielt farlig.

– Klarer man ikke å vekke en svært full person, bør man få tilsyn av lege, understreker overlegen.

Viktig med frie luftveier

"Å bli pumpet" forbindes ofte med alkoholforgiftning, men er ifølge Hovda en utdatert behandlingsmåte når det kun dreier seg om alkohol.

– Behandlingen er stort sett å bli lagt til observasjon hvor vi spesielt passer på luftveiene i tilfellet pasienten kaster opp.

Benjamin er glad for at det tross alt gikk bra den kvelden for fem år siden.

– Heldigvis hadde jeg folk rundt meg som tok ansvar. Jeg har nok lavere terskel for å gjøre noe om andre rundt meg skulle komme opp i samme situasjon.