Det er avgjørende å slippe de unge til. Særlig nå. | Jakob Semb Aasmundsen

  • Jakob Semb Aasmundsen
Noen ganger kan unge perspektiver få oss til å tenke annerledes. Og når krisemaksimeringen overtar, kan de kanskje til og med bidra til å gjøre oss litt mer håpefulle, skriver Jakob Semb Aasmundsen, Si ;D-ansvarlig i Aftenposten. Bildet er fra en klimastreik foran Stortinget, august 2019.

Vi i Si ;D er utrolig imponert over pågangsmotet til ungdommene i dette landet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Da landet stengte, ville jeg være håpefull. Jeg ønsket å tenke «pytt, pytt» og «dette blir bra», men etter et par timer med falsk optimisme banket krisemaksimeringen på. Jeg slapp den inn uten å nøle, og den beordret meg til å stikke halen mellom bena og rømme hjem til mamma og pappa. Krisemaksimeringen overlesset meg med ideer om dyster fremtid, døende besteforeldre og at jeg måtte begynne å jogge. Men mest av alt gjorde den meg helt målløs: Hva skulle jeg si når det virket som verden gikk under?

Det var først da jeg åpnet jobb-e-posten, at jeg begynte å senke skuldrene. Som Si ;D-ansvarlig er det min oppgave å lese alle e-poster vi får inn, og denne dagen var innboksen full av innlegg. Ungdom fra hele landet hadde satt seg til å skrive om krisen Norge nå var i. De viste seg å være langt fra målløse. Tekstene var fulle av sterkt engasjement, kloke tanker og ikke minst: håp.

Jakob Semb Aasmundsen, Si ;D-ansvarlig.

En av grunnene til dette var at vi noen uker tidligere hadde utlyst en konkurranse om håp for fremtiden. På grunn av den kinkige situasjonen fryktet vi at ingen ville delta. I stedet fikk vi altså en haug med debattinnlegg, videoer, dikt og tegninger som alle forsøker å lyse opp den ellers så dystre tiden vi er inne i.

Å lese gjennom alle bidragene har vært helt unikt i disse dager. Vi i Si ;D er utrolig imponert over pågangsmotet til ungdommene i dette landet, og vi føler oss beæret over å kunne hjelpe unge stemmer inn i samfunnsdebatten. Det er avgjørende å slippe de unge til, særlig nå hvor så mye av fremtiden står på spill. Noen ganger kan unge perspektiver få oss til å tenke annerledes. Og når krisemaksimeringen overtar, kan de kanskje til og med bidra til å gjøre oss litt mer håpefulle.

Her kommer vinnerbidragene i konkurransen. Nyt!

1. plass:

Ta det med ro, fremtiden er i gode hender | Birke Dalsgaard Brunner

2. plass:

Motet til å tro på bedre tider | Line Horgen Thorstad

3. plass:

«Fortsatt håp» | Christoffer Gjertsen


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.