Anoreksi er ikke «clickbait»

  • Kira Amalie Berg Ottesen (19)
Det føltes som om manges personlige helvete ble brukt som et humorinnslag eller «clickbait» i denne artikkelen, mener Kira Amalie Berg Ottesen

Redaksjonen burde ha reagert og handlet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Anoreksi er blant de dødeligste psykiske lidelsene som finnes. Så da jeg fredag kom over Finansavisen-artikkelen «En anorektikers drømmelunsj», trodde jeg ikke mine egne øyne.

Det føltes som om manges personlige helvete ble brukt som et humorinnslag eller «clickbait». Tenkte dere i redaksjonen i det hele tatt på menneskene bak?

Sprengt kapasitet

Siden 2016 har det vært en gradvis økning av spiseforstyrrelser blant unge her til lands, og det siste halvannet året ble det en ytterligere økning, særlig blant dem mellom 10-15 år.

Vi hører ord som «anoreksibølge» og leser stadig om den sprengte kapasiteten i behandlingsapparatet.

Pasientene er sykere og yngre enn før

I fagmiljøene er det stor bekymring, og mange avdelinger nærmer seg, eller har allerede nådd, bristepunktet. Oslo universitetssykehus satte i vinter i gang strakstiltak, fordi økningen var så drastisk at de ikke klarte å håndtere den.

Ved Haukeland universitetssykehus lå det i 2020 an til å bli en dobling av antall pasienter med spiseforstyrrelser sammenlignet med 2019. Ventetiden er lengre, og pasientene er sykere og yngre enn før.

Hvor var redaksjonen?

Overskriften i artikkelen fra Finansavisen er nå er endret fra «En anorektikers drømmelunsj» til «Drømmelunsj for småspiste», etter at blant annet Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset reagerte på ordbruken. Det er vel og bra, det, men den burde ikke vært der i utgangspunktet.

Det var og er en redaksjon der, som burde ha reagert og handlet.

Mennesker kjemper med livet som innsats, mens familie og venner fortviler og føler seg maktesløse. Flere og flere bruker alle døgnets timer til å tenke, planlegge og stresse over mat og kropp.

Så jeg spør dere i Finansavisen: Var det verdt det?

Les også

Unge som sulter, kan ikke snakke seg friske

Les også

Mette Dybwad Torstensen mener hun fikk anoreksi etter å ha blitt veid på skolen. Nå overrasker ny studie om unge og vekt.

13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les også

Stor skrivekonkurranse for ungdom: Hva skulle du ønske du visste?

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!