Hvorfor er det ingen tilbud til oss unge som IKKE vil bli olympiske mestre? | Eilif Tanberg
Si ;D-innlegg: Vi har stor suksess i Peyonchang, men ligger dårlig an på hjemmebane.
Frafallet i norsk barne- og ungdomsidrett er skyhøyt, men Idretts-Norge ser ikke ut til å bry seg stort.
OL-medaljene renner inn, og nordmenn kan slå seg på brystet og tenke stolt over hvor gode vi er. Derfor er det på tide å kaste en brannfakkel: norsk idrett har i bunn og grunn har lite å være stolte over. Jeg snakker av egen erfaring.
Skyhøy satsing kveler idrettsglede
Da jeg drev med seiling, var det den skyhøye satsingen rundt meg som til slutt kvalte idrettsgleden. I en alder av 16 ble jeg stilt overfor to valg: enten ofre alt av tid og penger på å bli best, eller bli akterutseilt av både Seilforbundet og lagkamerater. Noen andre reelle alternativer var det aldri.
Jeg har sett utallige andre eksempler på barn og unge som har måttet slutte med idretten de elsker. De har ikke penger. De har ikke tid. Det er ikke gøy, konkurransepresset blir for stort.
Tall fra Universitet i Nordland tyder på at av de 85 prosent av alle norske barn som er innom organisert idrett, blir bare om lag 20–25 prosent igjen i til voksen alder. Over 60 prosent forsvinner.
Hvor ble de av?
Hvorfor brukes gymtimene på idretter vi aldri kommer til å satse på?
Vi som ikke vil bli best
Hvorfor er det ingen tilbud til oss som ikke vil bli verdensmestre? Er det ikke plass til oss som elsker idretten vår, men samtidig vil ha tid til lekser og venner? Hvor er trenerne eller klubbene som sier det går greit å være hjemme med skolearbeid, hvis du må? Hvorfor overses vi av særforbundene når vi sier vi ikke vil bli best? Må vi hele tiden frykte å bli satt på benken hvis vi ikke er gode nok?
Spalte opp og spalte ned fylles med skriverier om «problemer» i idrettens øverste sjikt. Lenger ned får den ubarmhjertige kvelningen av ung idrettsglede foregå i stor skala. Det mildt sagt hårreisende frafallet i barne- og ungdomsidretten overses elegant.
Tom Tvedt spør hvordan vi kan holde på de unge i idretten. Men alkoholen stenger oss ute
Utfordring til Idrettsforbundet
Selv ikke Idrettsforbundet selv ser ut til å føle noe nevneverdig på ansvaret. De har igangsatt et halvhjertet forsøk på å «rekruttere og beholde flere ungdommer i norsk idrett», i form av det såkalte «Ungdomsløftet». Foreløpig er dette prosjektet lite mer enn noen høytsvevende fraser og en litt fancy nettside.
Jeg vil utfordre Norges idrettsforbund til å svare på disse spørsmålene, hvis ikke seiersrusen fra OL har bedøvet dere helt: hvilke konkrete tiltak vil Idrettsforbundet iverksette for å motarbeide det frafallet vi ser nå? Og hvordan skal vi måle at disse tiltakene har reell virkning?
Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.