SiD

Det skal ikke være nødvendig å flytte for å ta førerkortet | Aurora Cathrin Eidem Adolfsen

 • Aurora Cathrin Eidem Adolfsen (18)
  Medlem, Ungdommens fylkesråd i Nordland

Fraværsregelen er ikke perfekt. Distriktsvennlighet er et av dens store forbedringspotensialer, skriver innleggsforfatteren. Foto: Dragana Gordic / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D innlegg: Kjøretimenes status som ugyldig fravær har skapt misnøye blant elever. Men hvor er distriktene i denne debatten?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Drøyt to måneder har gått siden det nye skoleåret begynte, og fraværsreglene er allerede under het debatt.

Her i Nordland fylke er det ikke bare å ta kjøretimer. Kjøreskolen er ofte stappfull av elever som reiser fra fjernt og nært for å ta førerkortet. Ofte går det flere uker mellom kjøretimene, og da må du nesten ta det du får.

Aurora Cathrin Eidem Adolfsen (18). Foto: Kent Grundstad

For kjøreskolene befinner seg i all hovedsak i byer. Dette er for å kunne lære opp elever i alt de skal kunne for å bestå førerprøven, som å kjøre i rundkjøringer, noe det ikke florerer av på bygda.

For oss som bor på bygda, uten spesielt god tilgang på kollektivtransport, er det enda viktigere å ta førerkortet for å kunne leve et fullverdig liv. Det skal ikke være nødvendig å flytte for å ta førerkortet.

Mange jobber krever førerkort

Jeg passer på fraværsprosenten min og prøver å få kjøretimer utenfor skoletid, men noen ganger er jeg nødt til å ta fri fra en skoletime. Ofte får jeg høre de samme kommentarene fra lærere: «Jeg må vel skrive fravær, selv om jeg ikke mener det er rett.» Å ta førerkortet er en viktig del av det å bli voksen.

Mange jobber krever til og med at søkeren har førerkort. Når denne viktige delen av vår fremtid ikke anses som gyldig fravær, kan kunnskapsministeren virkelig si at skolen forbereder ungdommen fullt ut på voksenlivet?

Det er ikke til å komme unna, at det vil være en form for fraværsregel i den videregående skolen. Likevel må vi ta elevene på alvor. Fraværsregelen er ikke perfekt. Distriktsvennlighet er et av dens store forbedringspotensialer, og her inngår også kjøretimer som gyldig fravær.

Både elevene, lærerne og kjøreskolene ser dette behovet. Da burde også de som styrer Norge, se det.

Vi skal ikke tåle alt

Det er på tide at distriktsungdommene får være med i debatten. Vi er vant med at ting ikke er enkelt. Vi er vant med at skoleveien kan være flere timer lang. Vi er vant med ikke å ha like lett tilgang til mulighetene som er servert på sølvfat i mer urbane strøk. Men bare fordi vi er vant til dette, betyr det ikke at vi skal tåle alt, og her går grensen.

Jeg håper kunnskapsministeren tar seg tid til å prøve distriktsungdommenes kjøresko. Vi skulle så gjerne brukt dem selv.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Førerkort
 2. Skole og utdanning
 3. Ungdom

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kjøretimer skal ikke telle med i fraværsgrensen i videregående

 2. SID

  Kunnskapsministeren svarer: «Når kommer endelig politisk fravær til ungdomsskolen?»

 3. SID

  Fraværsgrense i ungdomsskolen straffer elevene

 4. SID

  Det finnes ikke svake elever

 5. SID

  Digitale klasserom gir oss den friheten vi fortjener

 6. SID

  Eleven valgte bort norsk skole på grunn av for lite faglig utfordring. Her svarer ministeren.