Et knippe influensere har fått sponset en ferietur til Dubai.
Under oppholdet publiseres innlegg på SoMe som fremstiller Dubai som et pittoresk reiseparadis. Realiteten er dessverre ganske tvert om.
Mange har påpekt at Dubai er underlagt et regime hvor det er lite rom for visse samfunnsgrupper.
Homofili straffes med opptil ti år i fengsel, voldtatte kvinner arresteres, og oppå det hele bruker regimet millionbeløp årlig på PR-byråer for å kamuflere grove menneskerettighetsbrudd.
Det er meget kritikkverdig av Norwegian å tilby influensere en slik promotur, som i gjengjeld publiserer bilder kun fra den skjermede turistdelen av Dubai.
Dette til tross for at begge parter er vel vitende om hva som hender med lokale kvinner og menn underkastet regimet.
Tåler ikke kritikk
Det må tas et oppgjør med ansvarsfraskrivelsen vi ser blant influenserne. Det er en ordentlig ukultur at en kan publisere innhold som ikke er gjennomtenkt, for så å sutre og slå seg vrang når man får kritikk.
Det virker som om det å være kritisk er blitt synonymt med å være mobber. Utfordrer man disse store profilene på det de publiserer, risikerer man å bli stemplet som «hater».
Om følgerne belyser noe kritikkverdig, er det ikke uvanlig at de blir blokkert, slettet og/eller stemplet som hatere.
Espen Hilton, en av influenserne som er blitt invitert med på denne sponsede reisen, er åpent homofil. Jeg stiller meg sterkt undrende til hvordan en som selv påstår han brenner for kampen for homofiles rettigheter, så blindt forsvarer og romantiserer dette homofiendtlige emiratet han nå er på besøk i.
I sine svar på kritikken påstår han at han dro til Dubai for å kjempe kampen der det trengs. Det er overhodet ingen aktivisme for homofiles rettigheter i å bo på et inngjerdet område skjermet fra omverdenen. Man utgjør ingen forskjell bare ved å være homofil turist i et land hvor likesinnede blir fengslet.
Et konstruert møte
Noen av influenserne har brukt argumentet at en bygger broer ved å reise, noe som for så vidt er sant.
Problemet i denne sammenhengen er at møtene mellom Norge og Dubai skjer på denne nøye konstruerte, alternative siden av Dubai, hvor man ikke ser de lyssky aspektene av emiratet.
Problemet er ikke det å reise på ferie til Dubai i seg selv. Problemene oppstår når man skjønnmaler Dubai for tusenvis av følgere og aktivt unngår å belyse problematiske sider.
- Blogger Martine Halvorsen:
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.