SiD

Influensere skjønnmaler Dubai for tusenvis av følgere | Hedda Aasland

  • Hedda Aasland (20)
    Hedda Aasland (20)

Influenserne publiserer bilder kun fra den skjermede turistdelen av Dubai og unngår å belyse problematiske sider, påpeker Hedda Aasland. Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters, NTB Scanpix

Si ;D-innlegg: Det må tas et oppgjør med ansvarsfraskrivelsen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Et knippe influensere har fått sponset en ferietur til Dubai.

Under oppholdet publiseres innlegg på SoMe som fremstiller Dubai som et pittoresk reiseparadis. Realiteten er dessverre ganske tvert om.

Mange har påpekt at Dubai er underlagt et regime hvor det er lite rom for visse samfunnsgrupper.

Homofili straffes med opptil ti år i fengsel, voldtatte kvinner arresteres, og oppå det hele bruker regimet millionbeløp årlig på PR-byråer for å kamuflere grove menneskerettighetsbrudd.

Det er meget kritikkverdig av Norwegian å tilby influensere en slik promotur, som i gjengjeld publiserer bilder kun fra den skjermede turistdelen av Dubai.

Dette til tross for at begge parter er vel vitende om hva som hender med lokale kvinner og menn underkastet regimet.

Tåler ikke kritikk

Det må tas et oppgjør med ansvarsfraskrivelsen vi ser blant influenserne. Det er en ordentlig ukultur at en kan publisere innhold som ikke er gjennomtenkt, for så å sutre og slå seg vrang når man får kritikk.

Det virker som om det å være kritisk er blitt synonymt med å være mobber. Utfordrer man disse store profilene på det de publiserer, risikerer man å bli stemplet som «hater».

Hedda Aasland (20) Foto: Privat

Om følgerne belyser noe kritikkverdig, er det ikke uvanlig at de blir blokkert, slettet og/eller stemplet som hatere.

Espen Hilton, en av influenserne som er blitt invitert med på denne sponsede reisen, er åpent homofil. Jeg stiller meg sterkt undrende til hvordan en som selv påstår han brenner for kampen for homofiles rettigheter, så blindt forsvarer og romantiserer dette homofiendtlige emiratet han nå er på besøk i.

I sine svar på kritikken påstår han at han dro til Dubai for å kjempe kampen der det trengs. Det er overhodet ingen aktivisme for homofiles rettigheter i å bo på et inngjerdet område skjermet fra omverdenen. Man utgjør ingen forskjell bare ved å være homofil turist i et land hvor likesinnede blir fengslet.

Sponset tur/ I desember ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å dra til Dubai med en gjeng med andre influencers. Jeg gikk mye frem og tilbake med yay or ney, men til slutt endte jeg på et absolutt stort ja, og her er grunnen: Jeg har brukt ekstremt mange år på å akseptere meg for den jeg er, mye selvhat, selvskading og selvmordstanker. Gjennom år med framsnakk og gode venner har jeg aldri vært mer stolt over hva jeg har fått til med å være den jeg er for andre homofile mennesker. Etter utallige hat meldinger fra straight fremmede mennesker her på Instagram kjenner jeg det koker litt over nå. For meg er homofiles rettigheter en kampsak som jeg aldri kommer til å stoppe å jobbe for, men jeg velger å gjøre det i landet hvor det faktisk pågår, og derfor er jeg i Dubai. Jeg er homofil, jeg er ikke redd og kommer aldri til å være redd for andres holdning eller meninger, dette lærte min mamma meg som liten gutt. Og om du trodde det ikke var, eller er homofile i Dubai så kan jeg avkrefte det, jeg ble invitert ut på date i kveld, planen var å takke nei (fordi jeg synes tinder dates er kleint) men nå tror jeg faen meg jeg stikker på date jeg. Jeg kan bare snakke for meg selv, men de kvinnelige influencerene jeg reiser med finnes ikke redde for holdningene, og hadde dere vært her i stedet for bak tastaturet hvor dere slenger hat meldinger ville dere sett sterke og flotte kvinner som jobber sin kampsak. Endring ligger i å vise forskjeller, så man lærer å respektere hverandre. Norge, Singapore, Tokyo eller Dubai. Hvis vi vestlige aldri skal besøke land vi ikke er enige med, vil «steinalderen» gjenoppstå. Dubai for 4 år siden var greit, nå er det enda bedre. Fordi turismen viser hud, språk og kultur. Og slik blir vi en knyttet verden, og slik. En dag, er det kanskje lov å være meg i hele verden. Ønsk meg lykke til på date!

Et konstruert møte

Noen av influenserne har brukt argumentet at en bygger broer ved å reise, noe som for så vidt er sant.

Problemet i denne sammenhengen er at møtene mellom Norge og Dubai skjer på denne nøye konstruerte, alternative siden av Dubai, hvor man ikke ser de lyssky aspektene av emiratet.

Problemet er ikke det å reise på ferie til Dubai i seg selv. Problemene oppstår når man skjønnmaler Dubai for tusenvis av følgere og aktivt unngår å belyse problematiske sider.

  • Blogger Martine Halvorsen:
Les også

Kjære bloggkollega: Se opp fra skjermen din, ut av den nyopererte rumpa di og ta ansvar. Stemmen din trengs!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Dubai
  2. Influencer
  3. Menneskerettigheter