«Jævla utlending, kom deg tilbake til ditt hjemland», skrek tiggeren | Zara Fatima

Hvis jeg er fordomsfri og villig til å gi deg en sjanse, fortjener vel jeg også en? spør debattanten.

Si ;D-innlegg: Jeg utfordrer alle til å være ærlige om at slike hendelser ødelegger oss.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg var på vei hjem fra skolen idet jeg oppdaget en tigger som satt på Jernbanetorget.

Så sliten og trist som jeg var den dagen, bestemte jeg meg for å gå bort til ham og gi ham tikroningen som befant seg i lommen min.

Selv om jeg har en dårlig dag, kan jeg jo prøve å gjøre hans dag bedre, tenkte jeg.

Idet jeg skulle til å ta ut mynten, så han meg inn i øynene og skrek: «Jævla utlending, kom deg tilbake til ditt hjemland».

Ukontrollert blikket jeg ham og lo. Puttet mynten tilbake i lommen og vandret videre hjemover.

For hvert steg jeg tok på hjemveien, kjente jeg hjertet hamre i brystet og klumpen i halsen utvide seg. Kjære tigger, er jeg en «jævel», kun fordi jeg ønsket å støtte deg?

Facebook-status

Hendelsen skjedde for omtrent to uker siden. I etterkant var jeg borti to lignende hendelser – samme uken. Sint og trist postet jeg en Facebook-status, og flere fra min krets har i etterkant vist omsorg.

Takk til dere flotte folk der ute.

Som en ung, muslimsk jente med pakistanske røtter synes jeg ikke det er noe gøy å bli holdt utenfor av det norske samfunnet. Mange av dem jeg er omringet av, inkluderer meg.

Men hvordan skal jeg føle meg 100 prosent inkludert når hendelser som eksempelet, blir en del av hverdagen?

Når folk ser meg, kjenner de til min religiøse tilknytning før de i det hele tatt får vite hva jeg heter og hvor gammel jeg er, på grunn av hodeplagget. Med nordmenn flest er det annerledes. De introduserer seg med navn, og i mange tilfeller blir ikke tro nevnt.

Ja, det er en del forskjeller på meg og en etnisk norsk jente, men blir jeg en «jævel» kun fordi jeg er en annengenerasjonsinnvandrer?

Realfagsnerd

Før du som leser dette innlegget, stempler meg som en med fordommer mot etnisk norske eller andre folkegrupper, vil jeg avklare at det ikke stemmer.

Som den realfagsnerden jeg er, ser jeg på oss all som ett folk fordi vi tilhører arten «Homo sapiens».

Uavhengig av om du interesserer deg for biologi og kjemi, kan du vel si deg enig i at vi har et felles bånd, kun fordi vi er mennesker?

Les også

Zuhayr Abdi (17): Den dagen jeg fant ut at jeg var svart

Vi har alle sammen blod som danser fra sted til sted i kroppen, et hjerte som slår i en slags rytme, og en hjerne. Selv om vi ikke velger å bruke hjernen, og kaller folk stygge ord, er vi fortatt en del av dette fellesskapet.

Snakk høyt!

Hvis jeg er fordomsfri og villig til å gi deg en sjanse, fortjener vel jeg også en? Eller er det slik at vi ikke har rett på dette fordi vi ser annerledes ut, til tross for at våre pass er identiske?

Jeg skriver dette Si ;D-innlegget i håp om at andre unge utlendinger som meg, skal tørre å snakke om problematikken med å ha blitt stemplet som en «jævel».

Jeg utfordrer også alle til å være ærlige om at slike hendelser ødelegger oss. Jeg utfordrer meg selv og andre der ute til å snakke høyt om dette.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.