SiD

Segregeringen er ikke over

Verden over rettferdiggjøres drap og diskriminering.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
I begravelsen til Michael Brown sørget man ikke bare over tapet av unggutten, men over tapet av svartes rettigheter, skriver Miriam Natvig (20).

Denne høsten kunne Michael Brown begynt på universitetet. I stedet ble han skutt og drept av en politimann i forstaden Ferguson i USA. De flere tusen menneskene som kom i begravelsen hans på mandag sørger ikke bare over tapet av Michael, men over tapet av svartes rettigheter.

Drept for fargen

Michael Brown hadde ikke begått noen forbrytelse. Det hadde heller ikke John Crawford, mannen som ble skutt og drept av politiet fordi han holdt i et lekegevær, eller Oscar Grant, som uten grunn ble skutt og drept av politiet på en T-banestasjon. Det eneste disse mennene hadde gjort, var å være svarte.

De sørget ikke bare over tapet av Michael, men over tapet av svartes rettigheter.

Denne virkeligheten er så grusom at både politikere, media og vanlige mennesker har prøvd å finne gode forklaringer – eller bortforklaringer. Mannen i gaten snakker om gjengkriminalitet og en svart voldskultur – de svarte har seg selv å takke. Politikerne vil ikke ta stilling til annet enn isolerte hendelser, mens media gjør sitt beste for å svartmale ofrene. New York Times kunne for eksempel fortelle at Michal Brown ”ikke var noen engel”, fordi han både drakk alkohol og skrev en rap-tekst med banneord.

Den egentlige forbrytelsen

La meg først si at det å skrive rap ikke er en forbrytelse. Det å rettferdiggjøre drap på grunnlag av kulturforskjeller kommer derimot tett på. Å hinte om at de svarte selv har ansvaret når uskyldige blir skutt og drept er farlig. Det er å distansere seg; å akseptere at farge eller opprinnelse kan diktere mulighetene du får. Å godta at forskjellige mennesker ikke er like mye verdt.

Segregasjonen er ikke over

USAs historie inneholder lange perioder med slaveri og segregasjon, og dette er en historie mange gjerne vil legge bak seg.

Det er ikke ulovlig å skrive rap, og det er ikke ulovlig å være syk heller.

Det er derfor mange kaster seg rundt etter gode grunner til at svarte barn gjør det dårligst på skolen, at svarte mødre er arbeidsløse, at en av tre svarte gutter kan forvente å sitte i fengsel i løpet av livet sitt og at svarte menn blir skutt og drept av politiet. Dessverre er ikke denne delen av USAs historie ferdig før man slutter å unnskylde ideer om at mennesker har forskjellig verdi og ulike rettigheter.

Forskjellsbehandling

I USA prøver man å forklare drap på uskyldige med forskjeller i hudfarge. I Irak prøver IS å forklare drap på sivile med forskjeller i religion. I Norge er det kanskje på tide å spørre oss selv i hvilke spørsmål vi lar feil forklaring dekke over uakseptabel forskjellsbehandling av mennesker, for eksempel når vi velger friske asylsøkere over de med medisinske behov. Det er ikke ulovlig å skrive rap, og det er ikke ulovlig å være syk heller.

Les også

  1. Gjensyn med en vond fortid

Miriam Natvig (19)