SiD

Sjærlighet og sjole er kommet for å bli, uansett hvor sint du blir | Agnes Nordvik

  • Agnes Nordvik (16)
Kommentarene i etterkant av innlegget mitt viser at mange av dere ser ned på dem som ikke bruker kj-lyden, skriver Agnes Nordvik (16).

Si ;D-innlegg: «Er det ingen i familien som bryr seg om deg? Du burde fått hjelp av logoped! Er du dum eller?»

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Du husker kanskje innlegget mitt i Aftenposten om sj og kj-lyden? Jeg er en av dem som sier sjærlighet og sjole, og lever godt med det. Men jeg har fått mange reaksjoner.

Les også

Les innlegget her: Sjære gamliser, denne er til dere | Agnes Nordvik

Noen er bekymret for meg. «Er det ingen i familien som bryr seg om deg? Du burde fått hjelp av logoped! Er du dum? Tror du noen kommer til å ville ansette deg?» Jeg kan berolige dere, jeg har det helt fint. Og jeg har ikke skiftet mening.

Ungdommer har like mye rett til å prege språket som dere gamliser, skriver Agnes Nordvik (16)

Blir sett ned på

Kommentarene i etterkant av innlegget mitt viser at mange av dere ser ned på de som ikke bruker kj-lyden. Det jeg ikke forstår, er at en gjeng godt voksne mennesker mener å ha rett til å definere om en lyd er riktig eller gal.

Ungdommer har like mye rett til å prege språket som dere gamliser. I Oslo er det forskjell på øst og vest, og det virker som at vi på østkanten er mer avslappet til denne lydendringen. Handler dette egentlig om hvilken klasse man kommer fra, og ikke så mye om språk?

Gamliser

Eigill Eide var en av dem som skrev et motinnlegg. Han synes det er trist at jeg skrev til «gamlisene». Han likte ikke språkbruken min.

Les også

Les svaret her: Trist at du beskriver oss som «gamliser» | Eigill Eide

Men etter å ha fått hundrevis av kommentarer og meldinger, kan jeg trygt påstå at det var et klart overtall av dem som har levd noen år.

Noen ganger blir jeg kalt «gamlisungdom» av folk som vil erte meg litt. Denne gangen var det kanskje jeg som ertet litt, men jeg angrer ikke på det.
Onkelen min tror at alle snakker engelsk om fem år. Det håper jeg ikke, men jeg skjønner godt hva han mener.

At engelsk er på vei inn i det norske språket, er vel en viktigere debatt enn at færre og færre bruker kj-lyden? Vi snakker bare om en lyd som endrer seg litt.

Vil du lese mer?

Les også

  1. Helene Uri: Er det barnslig å snakke om «sjærlighet»?

  2. «Hi-hi-hylling, hi-hi-kylling» | Jahn Rønne

  3. La kj-lyden dø i fred! | Nina Kristiansen


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Språk
  2. Generasjon
  3. Netthets