SiD

Jeg spør deg bare om en date. Det betyr ikke at jeg vil gifte meg og føde ungene dine. | Henriette S. Tjersland

  • Henriette Sommervik Tjersland (20)
Jeg introduserte meg og sa at jeg hadde lagt merke til ham, at han virket som en bra fyr og at det hadde vært hyggelig å ta en kaffe en dag for å bli kjent, skriver Henriette S. Tjersland (20) om spørre ut en gutt på date.

Si ;D-innlegg: Bør vi ikke støtte opp under en datingkultur som verdsetter kvinners initiativ og selvstendighet?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Etter 20 år på denne jorden har jeg konkludert med at dating er utrolig vanskelig, og enda verre er det å få kontakt med en du ønsker å date.

Det å invitere noen ut er ekstremt lett på nettet, men samtidig sykt vanskelig i virkeligheten. Forventningen og den stereotypiske tanken om at gutter skal være initiativtagere, er svært tilstedeværende, og det er sjelden man hører om jenter og kvinner som tar initiativ selv.

Aldri følt meg så tøff

For ett år siden bestemte jeg meg for å prøve å gå imot den tradisjonelle normen og ba ut en kar som jeg ikke kjente, men som jeg var interessert i å bli kjent med.

Jeg introduserte meg og sa at jeg hadde lagt merke til ham, at han virket som en bra fyr og at det hadde vært hyggelig å ta en kaffe en dag for å bli kjent. Jeg har aldri følt meg så tøff og stolt før. Dette har ført til at jeg har fått mot til å be ut andre gutter senere, både gjennom messenger og i virkeligheten. Men det er ikke alltid så lett.

Gutter blir jo livredde når en jente faktisk «gutser» og ber dem ut.

Mange av dem aner ikke hvordan de skal reagere og oppfører seg som at det er ekstremt sært, aggressivt og pågående, det at en jente tar kontakt med noen hun er interessert i.

Mener det er «guttas jobb»

Hvis en dame ber deg ut, er det jo bare fordi hun synes du er attraktiv og har lyst til å bli kjent, ikke for å gifte seg med deg og føde ungene dine. Noen er selvfølgelig for pågående, men ofte er reaksjonen basert på at jenter egentlig ikke skal ha selvstendigheten eller motet til å tørre å gjøre det selv. Flere jenter jeg kjenner, mener at «det er jo guttas jobb, og jeg vil jo ikke virke helt desperat heller!».

Dette synes jeg er veldig urettferdig. Bør det ikke være både innafor og sosialt akseptabelt å be ut noen du er interessert i, uten å bli sett på som enten desperat, aggressiv eller sær? Bør det ikke også være innafor å vite hva man vil og faktisk tørre å gå for det? Bør ikke dette være noe vi bør oppfordre til og stoppe å kritisere? Bør vi ikke også verdsette kvinners selvstendighet og evne å drite litt i hva alle andre mener?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Nettdating
  3. Kjønn
  4. Ungdom