KrF burde gi leksefri skole en sjanse | Simen Bondevik

KrF viser dessverre stor motstand mot i det hele tatt å prøve ut leksefri skole, skriver KrFUer Simen Bondevik i denne ukens internrevisjonen ung.

Internrevisjonen ung: Vi kan ikke bare lene oss på gamle seiere.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Etter det skuffende valgresultatet i 2017 var det tydelig at KrF manglet et overordnet politisk prosjekt og at partiet manglet en vinnersak.

Mangelen på en vinnersak burde vært løst for lenge siden. I stedet ligger det nok en potensiell vinnersak rett foran øynene på KrF. Det er på tide at KrF griper sjansen og gir leksefri skole en sjanse!

Debatten om lekser er en riktig og god ordning i skolen har igjen blusset opp, og både foreldre, forskere og lærere setter spørsmålstegn ved ordningen.

Problemene med lekser er mange: det går utover barns fritid og rett til å leke, foreldrenes ressurser og utdanningsnivå blir avgjørende for barns prestasjoner på skolen, det skaper sosiale forskjeller og det bidrar til økt stress og press i skolen.

Merkelig tilnærming

KrF viser dessverre stor motstand mot i det hele tatt å prøve ut leksefri skole, i KrFs partiprogram står det at partiet er for lekser i den norske skolen.

Dette har også KrFs skolepolitiske talsmann, Anders Tyvand, understreket i et leserinnlegg i Dagen, der avslutter han hele innlegget med «Det å droppe leksene, vil være et skritt i gal retning.» Jeg synes det er merkelig at dette er tilnærmingen partiet har til saken.

Lekser trengs ikke, i hvert fall ikke i den formen de har i dagens norske skole.

De skader mer enn de hjelper. Finland har ikke lekser i barneskolen og har toppet PISA-undersøkelsene i mer enn ett tiår.

I Norge har allerede Skrova skole, Steinerskolen, Gimsøy skole, Digermulen skole, Montesorriskolen, Møhlenpris skole og Henningsvær skole ulike former for leksefri skole. Lærere, foreldre og elever er alle fornøyde. I tillegg har skolene oppnådd bedre faglige resultater enn andre skoler som fortsatt har lekser.

Mer tid og valgfrihet til familiene

KrF skal være et familieparti. Et viktig slagord for KrF har alltid vært «mer tid og valgfrihet til familiene». Og det er akkurat dette en leksefri skole vil føre til: mer tid og valgfrihet til familiene, store deler av fritiden låses ikke lenger til et firkantet system som ikke fungerer slik vi ønsker i praksis.

Det er helt vesentlig å følge opp disse slagordene i praksis og alltid jobbe for bedre politikk og flere gjennomslag på disse feltene, ikke kun lene oss på gamle seiere.

Et gjennomslag for en leksefri skole ville vært en stor seier for den norske skolen, for norske familier og rett og slett hele det norske samfunnet.

Dette er noe KrF burde støttet opp om for lenge siden, men nå når debatten igjen er i søkelyset, bør partiet gripe sjansen! Strategisk sett ville det vært veldig smart for KrF, men først og fremst bør KrF støtte en leksefri skole fordi det er det rette å gjøre.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Her er flere innlegg fra Simen Bondevik i samme spalte: