SiD

Hvordan velge riktig utdannelse? | Mette Manus

 • Mette Manus

God informasjon er viktig, men også egen motivasjon, påpeker karriereveileder Mette Manus. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Utdanning er viktigere i dag enn noensinne, men gode jobber får den som har valgt etter interesser og evner, og er motiverte.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Charlotte Henrikø skriver om presset hun opplever om å velge utdanning og yrke. «Familie, bekjente, sosiale medier og venner snakker om det», sier hun, «og det er også ofte et samtaleemne med ukjente». Hun er 19 år og vet ikke hva hun skal bli, noe hun får lite forståelse for.

Mette Manus, karriereveileder Foto: AFTENPOSTEN

Charlotte er ikke alene om å bekymre seg. Som karriereveileder opplever jeg daglig ungdom som sliter med at det å velge er å velge bort. Mange trenger hjelp til å sortere tankene og finne ut hvilke interesser og evner de bør satse på. De fleste foreldre og lærere ønsker at den unge skal velge «rett» og bli fornøyd i studier og jobb. Men oppvekstmiljøer er forskjellige, og forventninger fra omgivelsene og karakterpresset kan oppleves som kvelende.

Egen motivasjon

Selvinnsikt er viktig, og de fleste vet om de er mer teoretiske enn praktiske, tekniske eller omsorgspersoner, om de foretrekker kommunikasjon, formidling eller kunst. Kanskje flere områder i kombinasjon?

Hvordan skal man kunne satse på noe når så mange år går tapt hvis man velger feil? spurte Charlotte Henrikø (19) på Si ;D. Foto: Privat

Les også

Les Charlottes her: Å ta en utdanning virker like skummelt som å gifte seg

God informasjon er viktig, men også egen motivasjon. Rådgiver ved skolen, foreldre, søsken og venner kan hjelpe, men det er den enkelte selv som må ta valg, lage sitt liv og bli det som vedkommende egner seg og gleder seg til.

Med et arbeidsmarked som er i stadig forandring, er det viktig å være nysgjerrig, endringsvillig og positiv. Mange finner ut av studievalget og nokså raskt, mens andre trenger et friår etter videregående. Folkehøyskole, jobbe, reise og lære språk, jobbe frivillig eller ta opp fag er noen alternativer.

Velg etter interesser og evner

Utdanning er viktigere i dag enn noensinne, men gode jobber får den som har valgt etter interesser og evner, og er motiverte. Heldigvis er det gode muligheter til å videreutdanne seg, bytte løp underveis og skaffe seg arbeidserfaring før endt utdanning. Jeg oppfordrer herved alle rundt de unge til å se den enkelte og være konstruktive, fremfor å øke presset, noe som virker kvelende på de viktige valgene.

 • Rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne H. Krumsvik, har svart Charlotte Henrikø på skolens hjemmeside:

Det er lov å skille seg – også fra jobben


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. studievalg
 2. Arbeidsliv
 3. Jobb og karriere

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  «Alle» maser om hva hun skal bli. Her er tipsene til deg som sliter med å velge.

 2. KARRIERE

  Han valgte studier etter råd fra foreldrene. Nå tør han ikke fortelle dem at han strøk på eksamen.

 3. KARRIERE

  Fordel å være utadvendt på jobbintervju: Her er tipsene for deg som synes det er vanskelig.

 4. KARRIERE

  Jobben var identiteten hennes, så fikk hun sparken. Slik går man videre.

 5. KARRIERE

  Han har nettopp startet på studiene, men er allerede lei. Er det riktig å slutte?

 6. KARRIERE

  Hun er 47 år og vil studere på nytt. Jobbeksperten gir råd.