SiD

Tenk å sitte med et pass som sier at du er en annen en du føler deg som | Christer André Gudmundsdottir

  • Christer André Gudmundsdottir, nestleder i Skeiv Ungdom Oslo
Vi som ikke følger den binære kjønnsnormen savner et tredje kjønnsalternativ, skriver Christer André Gudmundsdottir.

Si ;D-innlegg: Det er i hjernen vi finner essensen av hvem vi er og hvem vi føler at vi er. Kroppen sier ikke noe om det.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Tirsdag 3. januar skrev Leon Solve Mossing Knutsen Si ;D innlegget «Du er det kjønnet du er, ikke hva du føler deg som». Han skriver blant annet: «Hvis vi skal begynne å tukle med informasjon om juridisk kjønn på denne måten, kan det fort smitte over på andre ting».

Les også

Her kan du lese innlegget til Leon Solve Mossing Knudsen, som mange har engasjert seg i: Du er det kjønnet du er, ikke hva du føler deg som

Knutsen argumenterer mot et tredje juridisk kjønnsalternativ og uttrykker at han ikke anerkjenner transpersoners eksistens. Dette reagerer vi i Skeiv Ungdom sterkt på, og vi vil ikke la slike ytringer stå uimotsagt.

Argumentasjonene han kommer med, kaller vi for «slippery slope», og de består hovedsakelig av en tankefeil.

Slike argumenter har vi skeive sett tidligere. Noen har blant annet sagt: «Hvis vi skal tillate homofili, hva blir det neste? Legalisering av pedofili, nekrofili og dyresex»?

Slik argumentasjon er en måte å holde tilbake fremgang på, nemlig ved å appellere til en frykt for noe man mener kan føre til noe langt skumlere. Historien har selvsagt fortalt oss at dette er feil.

Følelser sier mye om hvem vi er

Knutsen skriver at debatten omkring et tredje juridisk kjønn er «preget av hva man føler seg som, og ikke hva man faktisk er».

Er ikke hva vi føler en viktig del av hvem vi er? Mener han at glede, tristhet, sinne, angst og depresjon ikke har betydning? Følelser sier en god del om hvem vi er. Hvordan kroppen vår er formet forteller kun om de fysiske komponentene vi har fått utdelt.

Nei, det er ikke forskjell på kjønn og kjønnsidentitet.

Hva som er summen av vår identitet, ligger i hjernen. Det er der vi finner essensen av hvem vi er som mennesker. Hvem vi føler at vi er.

Mennesker er mer enn bare kjøtt og bein. Mennesker kan føle at de er en annen enn det kroppen indikerer ved første øyesyn. Skal ikke disse menneskene få anerkjennelse for sine følelser?

Konstant påminner om lite anerkjennelse

«Hva slags forskjell utgjør den ene bokstaven i passet ditt?» spør Knutsen. Vi som ikke følger den binære kjønnsnormen, savner et tredje kjønnsalternativ.

Papirer med feil pronomen blir en konstant påminner om den anerkjennelsen vi ikke får av samfunnet, og det er sårende. Tenk å sitte med et pass som sier at du er en annen enn det du føler deg som.

Følelsene som oppstår i slike situasjoner, vil kunne gå utover den psykiske helsen i det lange løp. Derfor er det høyst nødvendig at samfunnet og staten åpner øynene for at slike situasjoner oppstår.

Man må innse at den anerkjennelsen man ikke gir til personen som bryter den binære kjønnsnormen, kan føre til at veldig mange blir sittende med psykiske problemer som vil sette arr for resten av livet.

«Er det ikke en forskjell på kjønnsidentitet og kjønn?» spør Knutsen. Identitet handler om hvem du er, og da handler kjønnsidentitet om det kjønnet du er. Så nei, det er ikke forskjell på kjønn og kjønnsidentitet. Ettersom kjønnet er i hjernen og ikke i det kjønnsorganet individet måtte ha, er det mennesket selv som avgjør hvilket kjønn det er.


Mange har kastet seg inn i debatten om juridisk kjønn – her finner du flere gode innlegg:

Les også

  1. Eirik Rise, tidligere leder i Skeiv Ungdom, ble kontaktet av mange før Pride i fjor sommer: – Noen er redde og tar kontakt med oss. De får ikke lov av foreldrene til å delta på Pride.

  2. Stine Margrethe Knutsdatter Olsen skriver i Det fossile hjørnet: Kjønnsidentitet er mer enn følelser og kjønnsorgan

  3. Andreas C. Halse: Det vil aldri bli antidiskriminering å tillate kjønnsdiskriminering

  4. Jane-Victorius G. Bonsaksen: Få slutt på kjønnslemlestinga. Vi har fleire kjønn enn to.

I Si ;D-podkasten prøvde vi å manøvrere oss gjennom jungelen av seksualitet:

Hva betyr det egentlig at det står + bak LHBT? Og visste du at det finnes over 80 kategorier du kan plassere seksualiteten din i? Demiseksuelle Mia Kristine Martinussen (17), lege Mina Adampour og Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, diskuterer.

Les mer om

  1. Ungdom
  2. LHBT
  3. Kjønn
  4. Psykisk helse