SiD

Fjern palmeolje fra norsk mat, nå!

  • Regnskoglinja Ved Sund Folkehøgskole

Freia Påskeegg er blant palmeoljeverstingene, skriver Tarjei Engeset Ofstad (18). Foto: NTB Scanpix

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mange har hørt om det - mettet fett fra palmeolje er farlig for helsen. Derfor er det vanlig at produsenter reklamerer for 100 prosent sunn solsikke- eller rapsolje, f.eks. på chipsposen. Det mange ikke vet, er at produksjonen av palmeolje også skaper massiv ødeleggelse av verdens regnskoger. Regnskogen hugges og brennes til fordel for svære plantasjer. Tusenvis av arter dør ut, og en som står i faresonen er orangutangen. Enda mer alvorlig er det at disse plantasjene dreper livsgrunnlaget til urfolk. I tillegg kommer store CO2-utslipp med avskoging. Dette fordi vi spiser popcorn, tacoprodukter, sjokolade og kjeks (listen er lang,) uten å sjekke hva produktet egentlig inneholder.

Noen favoritter er faktisk verstinger, som Smash og Freia Påskeegg. Selv i babygrøt finner man dette helseskadelige og miljøfiendtlige fettet! Både Hipp og Småfolk babygrøt inneholder 5-15 prosent palmeolje. Og vær ikke i tvil: står det vegetabilsk fett/olje, så er det diffuse, kamuflerte betegnelser som nesten alltid betyr palmeolje. Det er på høy tid at «vegetabilsk fett» merkes som palmeolje. Hvorfor skjer det ingenting?

Går du inn på regnskog.no , finner du en guide utarbeidet av Regnskogfondet. Der kan du enkelt sjekke en masse produkter. Etter at den ble publisert, tok mange produsenter affære. Både Mills og Stabburet har gått inn for å bli fullstendig palmeoljefrie, Sætre med flere er på vei. Faktisk er det norske forbruket redusert med to tredjedeler, så det nytter!

Nå må vi stille krav til f.eks. Nidar og Freia om at de kutter ut palmeolje, slik at man kan nyte Smash og påskeegg med bedre samvittighet! Vi som forbrukere må være bevisste på våre vaner.

Tarjei Engeset Ofstad (18)