Russeforeldre fraskriver seg ansvar

Foreldre, lærere, politiet, den norske rettsstat og samfunnet som helhet har abdisert fra ansvaret de har for å forhindre overgrep. Resultatet? Mellom 8000 -16 000 voldtekter hvert eneste år, i verdens mest likestilte land, mener Kristin Thue.

Svært mange russejenter vil om kort tid bli offer for grusomme forbrytelser. Da blir det for drøyt å gi dem ansvaret for å forhindre disse forbrytelsene også.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

To russemødre benyttet fredag anledningen til å gi andre russeforeldre råd. Ett av dem var «Snakk med russen på forhånd om å ta vare på hverandre. Jenter bør ikke gå alene på do i skogen på for eksempel Tryvann.»

Jeg var selv russ i fjor, og etter å ha lest mødrenes smørbrødliste, må jeg virkelig benytte sjansen til å liste opp for dem og alle andre foreldre hva den mangler.

Ikke ett ord til guttene

Kristin Thue (20)

Foreldre, lærere, politiet, den norske rettsstat og samfunnet som helhet har abdisert fra ansvaret de har for å forhindre overgrep. Resultatet?Mellom 8000 -16 000 voldtekter hvert eneste år, i verdens mest likestilte land. Bravo. Nå må vi gjøre noe med det.

Til russemødre: Dere ber jenter om å ta forholdsregler og beskytte seg mot deres sønner. Svært mange russejenter vil om kort tid bli offer for grusomme forbrytelser utført av deres sønner. Da blir det for drøyt å gi dem ansvaret for å forhindre disse forbrytelsene også.

Ikke ett ord til guttene, som tross alt er hovedmålgruppa i festrelaterte voldtektssaker.

Mens jentene fikk den ene formaningen etter den andre om hvor forsiktige vi måtte være. «Gå aldri alene», «ikke drikk for mye», «ikke bli med inn i ukjente russebusser». Slut-shamingen ville ingen ende ta.

Du må snakke med din sønn om voldtekt

Kjære russemor og russefar. Hvis du ennå ikke har snakket med sønnen din om grenser innen han har fylt 18, er tiden virkelig moden for det nå som han er russ. Du har som forelder lærte sønnen din å ikke slå, ikke stjele og ikke lyve. Nå må du lære ham å ikke voldta.

Du har ingen unnskyldning for å la være, han har tross alt ikke lært det av venner eller gjennom seksualundervisningen. Det spiller ingen rolle hvor flaut du synes det er å snakke om kropp og sex med barnet ditt.

Les også: Russetiden er blitt en millionbusiness — og vi går i fella alle sammen

Du har satt et menneske til verden, og har et ansvar for at det mennesket behandler andre mennesker så bra som mulig.

Må ha overgripersentrert perspektiv

Jeg holder selv foredrag om voldtektsforebygging på skoler, selv om jeg gjerne skulle brukt studietiden min på andre ting. Det er faktisk veldig enkelt å bedrive voldtektsforebyggende arbeid. Det består hovedsakelig av å lære gutter om grenser. Det, kjære russemor og russefar, har nemlig ikke dere gjort.

Vi må ha et overgripersentrert perspektiv når vi diskuterer voldtekt. Som forelder må du akseptere at din sønn kan være en del av Norges mest skammelige statistikk.

Alle de som voldtar 8000 -16000 mennesker hvert år, er noen sine barn. Nesten alltid noen sin sønn.

Gjør det, før det er for sent

Du skjelver av frykt for datteren din når du leser dagens avisdebatt om voldtekt. Du har like stor grunn til å frykte for sønnen din, og jeg skriver til deg i dag så alles sønner og døtre skal være trygge. Nå krever jeg at du legger inn litt innsats også, før det er for sent.

Kort sagt: Du må ikke tåle så inderlig vel de overgrepene som kan begås av mennesker du har laget selv.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

Russ: «Vi har jo faktisk litt vett i hodet»

Les også

Vestkant-russ: «Vi har gjort alt selv»

Les også

Her er russemødrenes råd

Kristin Thue (20)