SiD

Jeg ser ikke nødvendigvis syk ut, men bak fasaden finnes det så mye mer | Camilla Haugen

  • Camilla Haugen (19)
    Camilla Haugen (19)
Hadde jeg kunnet tenke meg frisk, hadde jeg gjort det for lenge siden, skriver Camilla Haugen (19).

Til deg som mener at ME er en motediagnose og hysteri: Jeg håper du tenker deg om en ekstra gang når du leser dette.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Du møter meg kanskje i butikken eller ute på tur med hunden. Du ser kanskje bilder av meg på sosiale medier. Jeg ser kanskje ut til å leve som en på min alder.

Ved første øyekast ser jeg ikke nødvendigvis syk ut, men bak den fasaden finnes det så mye mer.

For to år siden ble jeg vitne til at det A4 ungdomslivet jeg levde, ble revet vekk. Fra å sitte på skolebenken og være med venner, til å være lenket fast i sofaen. Plutselig var jeg ensom og hadde store smerter.

Jeg hadde fått diagnosen ME.

Lever et deilig liv?

Jeg er blitt sett på som lat, fordi sykdommen min er «usynlig». Jeg vet hvordan det er når venner og bekjente sier du lever et deilig liv, for alt du gjør er å slappe av. Alle liker jo det.

Feber, konstante bekymringer og et ensformig liv. Det er ikke det jeg definerer som deilig. Ikke nok med alle de fysiske utfordringene sykdommen bringer med seg, skal den i tillegg også rote med tankene dine.

Det er vondt å ha en sykdom uten tidsperspektiv. En sykdom som er så uforutsigbar.

Sykdommen har et svingende forløp, og alvorlighetsgraden kan variere over tid. Noen dager er det litt enklere å stå opp av sengen, andre dager blir du liggende. Noen dager er lyset skrudd på, andre dager ligger du helst under dynen for å få det så mørkt som mulig. Noen dager tar du sjansen på å dra ut, men innser fort at det var dumt dagen etter.

Til tider vil man helst gi opp, fordi man er lei. Lei av at man snart ikke husker hvordan det er å føle seg frisk, eller hvordan det er å sitte på skolebenken igjen. Hvordan det er å jobbe, og generelt hvordan det er å komme tilbake til det normale.

Finne lysglimt

Så kjære deg som mener at man kan tenke seg frisk fra ME, eller deg som mener ME er en motediagnose eller hysteri: Jeg håper du tenker deg om en ekstra gang etter å ha lest dette.

Camilla Haugen (19).

Jeg kan ikke bare hoppe ut av sengen etter to år med 40 i feber og daglige smerter. Hadde jeg kunnet tenke meg frisk, hadde jeg gjort det for lenge siden.

Tro meg. Jeg vet med sikkerhet at dersom ME var «mote», ville jeg aldri fulgt den trenden.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Sykdom
  2. ME
  3. Helse
  4. Barn
  5. Barn og unge