SiD

Kan ikke alle bare ta seg sammen og tenke over hva de stapper i seg?

  • Cornelia Fidelie Kreutz (13)
    Cornelia Fidelie Kreutz (13)

Er du klar for endring?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Siden 1979 har kjøttforbruket økt med 30 prosent blant oss nordmenn. Nordmenn spiser også 40 prosent mer kjøtt enn verdensgjennomsnittet.

Vi blir flere mennesker, og da trenger vi mer mat. Det er noe av grunnen til at vi spiser mer kjøtt, viser forskning. Men mange stapper i seg fast-food uten å vite hva konsekvensene er. Vi bør åpne øynene og se hva kjøtt gjør med oss.

Sunt for kropp og klode?

Først og fremst skaper konsumet vårt av kjøtt store problemer for klimaet.

Å spise mindre kjøtt er bedre for klimaet. Vegetarisk mat er mindre arealkrevende, og det er derfor lettere å skaffe nok mat til hele befolkningen.

I tillegg utgjør produksjonen av animalsk mat 18 prosent av klimautslippene, dette er mer enn all transport til sammen. Å kutte ut kjøtt er noe av det mest effektive vi kan gjøre for å redde klimaet. Er ikke alle enige om at dette er en veldig bra løsning?

Cornelia Fidelie Kreutz (13).

Å kutte ut kjøtt er bedre for helsen. Forskning viser at de som spiser fisk og plantemat har bedre helse, lever lenger og er mindre utsatt for livsstilsykdommer. Det er mange som er uenige om hvordan mat påvirker oss, men det alle er enige om er at grønnsaker er sunt!

Vi dreper dyr

Hvis man kutter ut kjøtt, er man nødt til å velge noe annet, dermed kommer man til å spise mye mer grønnsaker.

Lidelsene vi påfører dyr ved å spise kjøtt, er også unødvendige. Mener vi at mennesker er mer verdt enn et dyreliv?

Vi dreper mange milliarder av dyr hvert år, bare fordi vi synes det er godt? Dyrene har et ønske om å leve, og de føler smerte akkurat som vi mennesker gjør.

Å spise kjøtt er ikke rettferdig i det hele tatt.

Noen kjøttfrie dager

Fleksitarianer, pescetarianer, veganer. Det finnes mange varianter. Kan ikke alle bare ta seg litt sammen og tenke over hva det egentlig er de stapper i seg?

Jeg sier ikke at du skal slutte å spise kjøtt for godt, men tenke mer over mengden du spiser. Man kan for eksempel ha noen vegetariske middager i uka. Eller velge den vegetariske retten når du er på restaurant. Er du klar for endring?

Les også

  1. Vi trenger EU for å løse klimakrisen

  2. Miljøvennlige valg trenger ikke kreve mye | Karen Evelyn Seierstad & Eleonora Y. Mincheva


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Kjøtt
  2. Framtiden i våre hender
  3. Samfunnet
  4. Samfunnsdebatt
  5. Grønnsak