Vi må fortelle om uretten i Vest-Sahara. Det må du også. | Anja Ariel Tørnes Brekke

Det er på høy tid at FN uhindret får gjennomføre folkeavstemningen om selvstendighet, skriver Anja Ariel Tørnes Brekke (20). Bilde er fra en protest i Madrid som støttet et fritt Vest-Sahara.

Si ;D-innlegg: I løpet av de siste to ukene har 57 nordmenn, medlem av alt fra Rød Ungdom til Unge Høyre, blitt kastet ut av de okkuperte områdene.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I Marokko får man høre at det er tre ting man ikke kan kritiserer: Kongen, myndighetene og Marokkos forhold til Vest-Sahara. Er det noe man bør kritisere Marokko for, er det disse tre tingene.

I løpet av de siste to ukene har 57 nordmenn, medlem av alt fra Rød Ungdom til Unge Høyre, blitt kastet ut av de okkuperte områdene i Vest-Sahara, eller blitt nektet innreise på vei til Vest-Sahara.

Til slutt ble to nordmenn fortalt at de måtte forlate landet umiddelbart, og de ble holdt på flyplassen uten mat og drikke.

Hindrer oss i å fortelle om situasjonen

Hva er det Marokko prøver å skjule? Hvorfor bruker de så mye ressurser på å stoppe nordmenn fra å bevege seg inn i et område som ellers er åpent for turister?

Marokkanske myndigheter gjør alt for å hindre oss i å se okkupasjonen av Vest-Sahara og å møte saharawiene. De vil hindre oss i å fortelle om deres situasjon slik at Marokkanske myndigheter kan fortsette å kontrollere områdene.

Anja Ariel Tørnes Brekke (20), generalsekretær i Rød Ungdom.

Nekter å skjule engasjementet

Siden 1975 har Marokko okkupert Vest-Sahara og kalt det Sør-Marokko. På en kafé i Agadir fortalte studenten Hamza at han ble utvist fra universitetet fordi han var saharawier, og han fortalte om hvordan hans folk systematisk sliter mer med å få seg jobb.

Vest-Sahara er Afrikas siste koloni

Vi møtte Maryam i en leilighet i Marrakech. Hun er 21 år gammel og nekter å skjule sitt politiske engasjement, til tross for at samtlige av hennes familiemedlemmer har vært i fengsel for det samme engasjementet.

Motstanden har kostet

Til tross for fraværet av ytrings- og bevegelsesfrihet opplever jeg saharawiene som et folk med imponerende optimisme og motstandskraft. Hamza og Maryam har det også; nemlig motet til å gi alt for selvstendigheten.

Saharawienes motstand har kostet dem mye. Gdeim Izik var en protestcamp for selvstendighet.

Den ble stormet av politiet i 2010.11 politimenn ble drept (likene deres ble aldri funnet), og det ble pekt ut 25 tilfeldige som kunne klandres.

Siden 2010 har de sittet i fengsel, blitt torturert og blitt nektet møter med sine egne familier og forsvarere.

Forrige uke startet rettssaken mot Gdeim Izik i Rabat. Det finnes dessverre neppe noe nøytralitet i rettslokale i Rabat. Det føltes mer som å være med i Franz Kafka sin bok «Prosessen».

Gi det saharawiske folket selvstendighet

Internasjonal presse blir nektet inngang i rettssaken mot Gdeim Izek. For at verden ikke skal glemme denne konflikten, er det derfor helt nødvendig at vi som var der, forteller om okkupasjonen, diskrimineringen og uretten.

Det er helt nødvendig at du som leser dette, også forteller om saharawiene og okkupasjonen.

På den måten kan vår ytringsfrihet strekke seg lenger og gagne flere enn bare oss selv.

Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Det er på høy tid at FN uhindret får gjennomføre folkeavstemningen om selvstendighet som det saharawiske folk er blitt lovet av verdenssamfunnet i 1992.


Les flere innlegg om okkupasjonen i Vest-Sahara:


Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

  • Hør med ett klikk her: