SiD

Ro ned, hyperseksualisering!

Kan vi ikke la barna vokse opp i sitt eget tempo i stedet for å presse på dem seksualitet, twerking og merkeklær?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

De som danser halvnakne i musikkvideoer til sanger om sex, bidrar til hyperseksualisering, mener Gyda Elisa (16). På bildet: Miley Cyrus utfolder seg på scenen. Foto: Ap photo/NTB Scanpix

Vi lever i en verden hvor barn blir brukt som modeller og 14-åringer blir kritisert for ikke å ha vært seksuelt aktive. Hva skjedde med tiden da barn var barn og tenåringer var tenåringer?

Stadig ser jeg barn som blir kledd i merkeklær til flere tusen. Det lages dokumentarer om barn, merkeklær og hyperseksualisering. Når man ser femåringer løpe rundt miniskjørt og crop tops fra Gucci, Burberry eller Louis Vuitton, er det liksom søtt og nusselig. Hvorfor er det greit å kle små barn som om de var 16?

Hva, 16 år og jomfru?

Det er ikke bare barn som vokser opp for tidlig. Jeg fylte 16 i mai, og når jeg sier at jeg er jomfru, tror ikke folk på meg. Da er det noe som er galt.

Greit nok, jeg er over den seksuelle lavalderen, men folk var like sjokkerte før jeg fylte 16. Det er nemlig ikke bare meg, det er 14-åringer som blir ledd av for å være jomfruer. Jeg vet ikke med dere, men jeg vil ikke leve i et samfunn hvor mindreårige skal ha hatt sex før de er over den seksuelle lavalderen, barneporno blir mer og mer aktuelt og barneskoleelever blir fremstilt som sexy.

Halvnakne rollemodeller som synger om sex

Så hva er grunnen til at disse barna er blitt hyperseksualisert? Det er mange grunner, men en viktig faktor kan være de såkalte rollemodellene, de som danser halvnakne i musikkvideoer til sanger om sex.

Selv om artister har fått en stor del av skylden, mener jeg at det er like mye foreldrenes skyld. De som lar barna se på musikkvideoene og høre på musikken. Men det er også mange foreldre som sender ungene sine inn i reklame— og modellindustrien.

Kan vi ikke la barna vokse opp i sitt eget tempo i stedet for å presse på dem seksualitet, twerking og merkeklær?

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Gyda Elisa (16)

Relevante artikler

 1. SID

  16 år og uten stemmerett, men punge ut på legekontoret må jeg | Marielle Kiil Sjølshagen

 2. SID

  Ikke la seksuelle fordommer overstyre andre kvaliteter ved en person

 3. DEBATT

  Jo, vi voksne må si: «Ikke send nakenbilder»

 4. DEBATT

  Det er all grunn til å rette et kritisk blikk mot barns situasjon i Tyrkia | Cecilia Dinardi

 5. SID

  Stor guide: Slik blir du den perfekte tenåringsforelder! Forfattere: 400 ungdommer.

 6. SID

  Snart blir jeg 21. Jeg har fortsatt ikke hatt sex.