Hold motet oppe. Det vil bli bedre. | Pamir Ehsas
I søken etter å realisere drømmene dine vil du møte på motgang.
Pamir Ehsas (25) på Universitetsplassen i Oslo. Han drømte om å studere jus da han var yngre. Nå fullfører han siste semester ved UiO. Foto: Kristine Aas
- Pamir Ehsas
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Som 15-åring var det hjerteskjærende å være vitne til den enormt urettferdige hverdagen barn på min alder møtte på i Afghanistan. Derfor skrev jeg en tekst i Si ;D som skulle vise seg å forandre livet mitt.
Ville hjelpe
Vold. Fattigdom. Flukt. Utrygghet. Død. Dette er ordene som beskrev hverdagene til afghanere flest. Samtidig følte jeg at det internasjonale samfunnet sviktet afghanske barn. At vi sviktet. At jeg sviktet dem.
Så lenge jeg kunne huske, har jeg ønsket å stoppe urettferdigheten afghanske barn møtte på. Som tenåring bestemte jeg meg derfor å grunnlegge Brighter Tomorrow.
Om jeg så kunne hjelpe ett barn, ville det bety all verden for meg.
Jeg hadde hverken tilgang til ressurser eller nettverk, og overalt ble jeg møtt med lukkede dører. Det var da alle odds var imot meg, da lyset i enden av tunnelen virket til å forsvinne, at jeg satte ord på urettferdigheten jeg følte.
«Du har kanskje overhørt deres rop om hjelp, men jeg ønsker at du hører mitt.» Slik lød innlegget mitt som ble publisert i Si ;D for 6 år siden.
Vil bli bedre
Seks år senere har arbeidet vårt med Brighter Tomorrow sikret utdanningen til mer enn 2000 barn og unge i Afghanistan, og en overvekt av disse barna er jenter.
Jeg ønsker å adressere denne teksten til deg, til fremtiden. Den ufiltrerte sannheten er at i søken på å realisere drømmene dine, vil du møte på motgang. Du vil møte på utfordringer. Det vil virke uoverkommelig.
Det er under de vanskeligste tidene jeg vil at du skal minnes at enhver utfordring har sitt vendepunkt. Det vil bli bedre. Du vil lykkes.
Hold motet oppe. Fordi verden er avhengig av at ildsjeler som deg realiserer drømmene sine.
Pamir Ehsas (25) på Universitetsplassen i Oslo. Han drømte om å studere jus da han var yngre. Nå fullfører han siste semester på UiO. Foto: Kristine Aas
Tre kjappe med Pamir Ehsas:
Hvordan var det å skrive i Si ;D?
Helt uvirkelig! Som Si ;D-kommentator oppsto også et av mine livs viktigste begivenheter når jeg fikk intervjue heltinnen Malala.
Er det noe du angrer på at du skrev eller ikke skrev?
Jeg har angret litt på at jeg ikke fullførte en påbegynt tekst som trakk linjer mellom afghanske kvinner i dag og skildringene til Camilla Collett i Amtmannens Døtre.
Hvordan kan vi sørge for at ungdom får en enda tydeligere stemme i samfunnsdebatten i tiden fremover?
Jeg synes alle store medieaktører bør sette av spalte- og nyhetsplass til barn og unge hver eneste dag. Det er veldig trist at samfunnsdebatten for barn og unge nærmest kun skjer i Aftenposten i dag.
Her er andre Si ;D-legenders bidrag til serien «Femten i fremtiden»:
Vi lever som om vi har tre jordkloder | Hulda Holtvedt
Digitalisering vil bidra til å forsterke kroppspress | Ulrikke Falch
Dagens ungdom har ikke et fristed fra haterne | Siri Vålberg Saugstad
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.
Femten i fremtiden
Det er frustrerende at flere og flere av barna jeg ser, kommer på skolen uten matpakke
Da jeg var ung, var jeg en av få som var åpne om psykisk sykdom. Nå sliter ungdom flest.
Uten Si ;D hadde jeg nok ikke vært den jeg er i dag
Jeg drømte om hvordan ting kom til å bli. Om et magisk punkt der alt kom til å endre seg.
Hatet som forårsaket 22. juli, lever i beste velgående den dag i dag
Skal vi løfte folk ut fra fattigdom og løse klimaproblemet, kan vi ikke stenge verden ute