SiD

Delegater på Arbeiderpartiets landsmøte – la oss legge denne saken død en gang for alle!

 • Mansoor Hussain (20), leder AUF i Oslo
  Mansoor Hussain (20), leder AUF i Oslo
Bildet er tatt fra øya Røst i Lofoten - ett av områdene Arbeiderpartiet tidligere har gått inn for å konsekvensutrede. Hva vil skje på landsmøter neste helg?

Si ;D-innlegg: Vi bør bruke helgens landsmøte på å gjøre tydelige valg. Varig vern av LoVeSe er det tydeligiste vi kan gjøre.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Om noen dager sparker Arbeiderpartiet i gang sitt landsmøte, og igjen skal vi i Arbeiderpartiet måtte bruke dyrebar taletid på å diskutere saken om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Dette er en kamp som miljøbevegelsen har stått for i over 30 år, og endelig ser det ut som at vi kan få et historisk stortingsflertall mot å åpne disse sårbare områdene for oljeutvinning.

I løpet av 2018 og 2019 har en miljøvind feid over fylkespartiene i Arbeiderpartiet, og man har nå 11 av 15 fylkespartier med vedtak for å gå inn for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Tydelige valg

For mange er dette den symboltunge miljøsaken som holder hele partiet tilbake fra å kunne snakke om miljø- og klimapolitikk på en troverdig måte.

Vi tapte valget i 2017 på en for utydelig politikk, ikke minst i spørsmål om klima og miljø. Dette landsmøtet bør vi bruke på å gjøre tydelige valg.

Et varig vern mot petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja er det tydeligste vedtaket vi kan gjøre.

Noen prøver å påstå at varig vern mot petroleumsvirksomhet visstnok skal være et vern mot andre næringer i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les også

Kaja Marie Nyland: LoVeSe-debatten har holdt på siden før jeg ble født. På tide å lande, Arbeiderpartiet?

Det er en grov feilslutning, ikke minst all den tid vår kamp for vern er en kamp for fiskerinæringen, turismen og lokalbefolkningen i Nord: Varig vern mot petroleumsvirksomhet er et signal om at vi aldri vil godta olje- og gassvirksomhet i disse sårbare områdene. Og kun det er godt nok.

Legge den død

Alle miljøfaglige råd viser at man ikke burde åpne for petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ved å si ja til et varig vern i disse områdene, sier vi ja til mange år med fiskerinæring og turisme, som tross alt vil stå for flere arbeidsplasser enn en eventuell oljeutvinning.

Vi som er for å verne områdene, er lei av å diskutere en sak der flertallet av befolkningen og våre egne velgere er enige i at man burde verne.

Så kjære delegat på Arbeiderpartiets landsmøte – enten du er en gammel traver eller du reiser som utsending for aller første gang! La oss en gang for alle legge denne saken død, slik at vi kan fokusere på alt det andre i miljø- og klimapolitikken som vi har å fronte frem mot valget i høst.


 1. Les også

  Ap-ledelsen kan ta en «Erna-vri» for å komme løs av oljefloken

 2. Les også

  Aftenposten mener: Styrt avvikling av oljenæringen er en dårlig idé

 3. Les også

  Aps glideflukt i oljepolitikken skal bli drahjelp for Høyre på Vestlandet i høstens valg


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Arbeiderpartiets landsmøte
 2. Lofoten
 3. Klimapolitikk
 4. Internrevisjonen ung