Vi må ta Jesus på alvor: «Du skal elske din neste som deg selv»

  • Leder Av Programutvalget I Norges Kfuk-kfum
Budet om nestekjærlighet som både Jesus og Paulus fremmer, danner en ramme for hvordan mange leser Bibelen, påpeker Maria Saxegaard (20).

I tillegg til å ha samme fornavn, er vi begge kristne og like gamle. Det er godt å høre unge stemmer fra begge sider av debatten om vielse av likekjønnede. Her er min:

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg er en av dem som er mer spent på årets kirkevalg enn årets kommunevalg. Hvorfor? Fordi jeg håper på et flertall til Åpen Folkekirke med ja til vielse av likekjønnede som følge.

Maria Jacobsen skriver om sitt syn på kirkelig vielse av likekjønnede.

I tillegg til å ha samme fornavn, er vi begge kristne og like gamle. Det er godt å høre unge stemmer fra begge sider av denne debatten.

Her er min:

_MG_0765_doc6lsi3cm8gfp1a0e6v9ft.jpg

Mange regler som ikke følges

Jacobsen argumenterer mot likekjønnet vielse ved å henvise til Mark 10,6-8, og legger til følgende argument:

«Ekteskapet er Guds oppfinnelse og dermed er det Guds regler som gjelder. Vi kan ikke endre spillereglene for Guds oppfinnelse. Det er ikke vår rett.»

Helt uenig! For det første, det finnes mange regler om ekteskapet i Bibelen som ikke vi i Norge, og heller ikke Jacobsen, følger.

Det gamle testamente skildrer mange typer ekteskap, blant dem både monogami og polygami.

I tillegg snakker Det gamle testamente om ekteskap primært som en metode for familierelasjoner heller enn et forhold mellom to personer, og ekteskapet setter kvinnen passivt på sidelinjen og omtaler henne som mannens eiendom.

Finnes ingen fasitsvar

Vi ser altså tydelig at ekteskapet som institusjon har utviklet seg fra gammeltestamentlig tid til i dag.

Flytter vi oss til det Det nye testamentet, vil vi finne lite snakk om ekteskapet som ordning.

Jesus snakket mer om skilsmisse enn om ekteskapet (Matt 9,3-9), og Paulus mente egentlig at man burde leve i sølibat i påvente av Jesu gjenkomst (1 Kor 7,8-9.26-35).

Med så lite definerende budskap om hva et ekteskap skal være, og for hvem, er det ikke rart at vi ikke finner et fasitsvar på våre spørsmål rundt vielse av homofile.

Størst er kjærligheten

Allikevel mener jeg vi har argumenter for likekjønnet vielse som trumfer dem imot.

I både 1 Kor 13 og Fil 2,1-5 omtaler Paulus kjærligheten som den fremste av alle nådegaver.

1 Kor 13,13b «Men størst blant dem er kjærligheten» regnes for mange som selve kjernen i kristendommen.

Også mennesker av samme kjønn kan elske hverandre og ønske å leve samme i tillit og troskap.

Budet om nestekjærlighet som både Jesus og Paulus fremmer, danner en ramme for hvordan mange leser Bibelen.

Også mennesker av samme kjønn kan elske hverandre og ønske å leve samme i tillit og troskap. Kjærlighet er kjærlighet, for homofile i likhet med heterofile.

Kjærlighet er mer enn sex og reproduksjon, og mange vil mene at å frata homofile vigsel vil være å begrense deres mulighet til kjærlighet for hverandre.

Guds kjærlighet er uten ende og sammenligning, og er for mange argument nok for å godta vielse for likekjønnede.

Tilpasset vår tids behov

Poenget med ekteskapet som institusjon i bibelsk tid, var først og fremst reproduksjon, eldreomsorg og sikring av slektenes gang. «Vær fruktbare og bli mange» er Guds klare oppfordring til mennesket i skapelsen (1 Mos 28).

Hvis dette er Guds spilleregler til ekteskapet, hva skal vi da mene om par som ikke ønsker barn eller ikke kan få barn? Eller par som gifter seg godt voksne og allerede har barn fra tidligere forhold og tenker at det bør holde?

Plutselig er det mange som ikke følger spillereglene Jacobsen snakker om, uten at vi blir sinte av den grunn. Ekteskapet er allerede tilpasset vår tids behov.

Ta Jesus på alvor

Bibelen leses aldri i et historisk tomrom, Kirken opererer ikke i et vakuum. Det samme må gjelde utviklingen av ekteskapet.

Det er på tide vi tar Jesus på alvor og setter det viktigste budet over alle andre regler: Du skal elske din neste som deg selv!

Godt kirkevalg!

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Innlegget som startet debatten er lest nesten 100.000 ganger:

Les også

Derfor er jeg imot kirkelig vielse av homofile

Maria Saxegaard (20)