Uten støttegrupper ville Mustafa Hasan aldri fått prøvd saken sin på nytt

  • Bjørn Norman (18)
Etter flere års kamp får Mustafa Hasan (t.v.) prøvd saken sin på nytt. Bildet til høyre viser Bjørn Norman henge opp plakater i Oslo sentrum til støtte for Hasan før dommen falt 29. juli.

Nemndlederen i Mustafa Hasan-saken ser ut til å overse hvor behovet for støttegrupper kommer fra.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Nemndleder i Utlendingsnemnda (UNE) Johan Berg skrev i Aftenposten denne uken at han får hets for å ha behandlet Mustafa Hasans sak. Han stiller seg også kritisk til støttegruppers mulighet til å påvirke utfallet i saker.

Berg ser ut til å overse hvor behovet for støttegrupper kommer fra.

Mustafa Hasan har ikke rett på mer enn fem timers fri rettshjelp, og han får ikke lov til å jobbe/tjene penger. Dermed er han avhengig av støttegrupper for å få prøvd saken sin på nytt.

Sendes tilbake

I et brev til Stortinget skrev for eksempel flere advokater følgende: «De færreste har økonomisk evne til å be om rettslig overprøving, da det generelt kun tilbys noen få timers fri rettshjelp. Uten innsamling av midler i regi av støttegrupper eller lignende, ville det knapt ha vært mulig å få prøvd selv de mest prinsipielle spørsmål for retten på dette området.»

Johan Berg unngår også å nevne at UNEs vedtak ikke kan overprøves av rettssystemet. Saker som vinner frem i Høyesterett, går bare tilbake til UNE.

Et eksempel er da Farida vant frem i Høyesterett og fikk UNEs vedtak om utvisning erkjent ugyldig, men likevel ble utvist da UNE og nemndleder Berg fattet et nytt vedtak om utvisning.

Debattens kjerne

I innlegget tar Johan Berg videre opp at medieoppmerksomhet kan lede til forskjellsbehandling, samt at alle skal være like for loven.

Det er merkverdig at han tar opp at alle er like for loven, samtidig som at Mustafa Hasan og hans bror Abdel har juridisk identiske saker, men den ene får bli, og den andre må dra.

Berg avslutter med at debatten bør «gå på systemet og ikke ved å true og hetse de som utfører den jobben Stortinget ønsket man skulle utføre».

Vi i støttegruppen er helt enige i at hets og trusler ikke er akseptabelt.

Om UNEs praksis faktisk er i tråd med føringene Stortinget har lagt eller ikke, er det debatten handler om. Det er debattens kjerne.

13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les også

Johan Bergs innlegg: «Saken om Mustafa Hasan debatteres på gale premisser»

Les også

Aftenposten mener: Riktig å la Mustafa Hasan få prøve saken på nytt

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!