Kjære Karpe Diem. Det knøt seg i magen da jeg hørte den nye låten deres. | Eliana Hercz

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
Hva skjer på konsertene deres, hvor et hav av fans roper ut sangtekstene deres? spør Eliana Hercz duoen Karpe Diem, som består av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel.

Dere snakker om meg på lik linje med «bikkje», «fitte» og «kødd». Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Kjære Karpe Diem, jeg håper dere kan sette av to minutter til å lese det jeg skriver og svare meg på et spørsmål jeg har.

I flere måneder har jeg gledet meg over de nye sangene dere har sluppet, og torsdagens slipp av låten «Attitudeproblem» var intet unntak.

Men ut i det første verset stoppet jeg opp, ordet «jøde» ble nevnt. Så ble Ariel Sharon nevnt.

nettsiden genius.com er analysen denne:

« Her angriper Magdi Ariel Sharon med blant annet å mene at han er verre enn alle de tingene han nevner: «Det er ikke tispe eller pød jeg mener, eller bikkje eller bøg eller skjøge jeg mener», som tilsier at Ariel Sharon ikke kan beskrives selv med disse ordene, da Magdi ser på han som mye verre. »

Dette kommer frem når man søker opp teksten deres på nettet, men jeg som jødisk nordmann opplevde teksten på samme måte.

Les deres svar på kritikken her:

Les også

Slik svarer Karpe Diem på skjellsord-kritikken

Dere fokuserer på enkeltindivider

Jeg ønsker å understreke at det ikke er fokuset på Ariel Sharon som fikk meg til å skrive til dere, men fordi «jøde» ble nevnt, eller «bøg» for den saks skyld.

For i samme vers legitimeres det at jøde og bøg blir negativt ladede ord på lik linje med ordene «bikkje», «fitte», «kødd» og så videre.

Først ønsker jeg å presentere meg selv kort. Jeg heter Eliana, er 21 år og jobber for tiden med å reise rundt på skoler i Norge og fortelle om jødisk liv i Norge, for å forebygge og motvirke antisemittisme.

Nå finnes det enda en mulighet til å bruke «jøde» som noe negativt.

Under fremføringene nevner jeg Karpe Diem, under tematikken «å skille enkeltindivider ifra hverandre», og referer til hvordan dere klarer å skille religioner fra deres politiske standpunkter: Dere er pro-Palestina, men produserer sanger som for eksempel «Tusen Tegninger», hvor dere fokuserer på å skille enkeltindivider ifra hverandre uansett religion.

Dette er noe jeg alltid har respektert dere for.

Men på torsdag, da arbeidsdagen endelig var over og jeg kunne sette meg godt til rette for å høre på «Attitudeproblem», knøt det seg i magen.

Dere snakker om meg

Det knøt seg i magen fordi jeg i løpet av barndommen har opplevd å bli slengt «jævla jøde» etter, det knøt seg i magen fordi jeg til daglig under skolebesøk opplever at alle i klasserommet strekker armen i været når vi spør: «Hvor mange har hørt ordet «jøde» bli brukt som et negativt ladet ord?».

Det knøt seg i magen fordi verset i «Attitudeproblem» nevner min identitet. Det knøt seg i magen fordi dere snakker om meg.

Dere snakker om meg på lik linje med «bikkje», «fitte» og «kødd».

Dette verset øker det jeg til daglig prøver å bekjempe. Forstår dere hva det vil si når dere skriver en slik tekst?

«Jøde eller kødd»

Som ungdom rapper jeg med til tekstene deres, synger med på konsertene deres, spiller dere på fullt volum i bilen, eller på headphones når jeg trenger en låt som kan gjenspeile akkurat hvordan jeg føler meg.

Jeg er en liten dråpe i havet av fans dere har. Men hva skjer så på konsertene deres, hvor et hav av fans roper ut sangene deres?

Hvor det ropes ut «(…) fitte, eller jøde eller kødd jeg mener»?

Uansett mening bak, uansett alvor, spøk, eller kunstnerisk frihet … knyter det seg i magen, for nå finnes det enda en mulighet til å bruke «jøde», min identitet, som noe negativt.

  • Les teksten her og bedøm selv.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Flere unge meninger om Karpe Diem?

Pamir Ehsas (21):

Les også

Karpe Diem har rett: Justisministeren er en feiging.

Jente (17): Karpe Diems «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» viser at

Les også

rasisme ikke bare er noe hvite mennesker gjør

Musikkfan (18):

Les også

At Peter Myhre (Frp) kritiserer Karpe Diem, viser at vi trenger provoserende musikk

Flere saker om å være jøde i Norge?

Kommentar av Harald Stanghelle:

Les også

Glemsel og uvitenhet om holocaust kan rydde grunn for nye katastrofer

Det er først dette året, i mitt 21 år unge liv i Danmark, at jeg seriøst overveier om det er dette landet mine barn skal vokse opp i, skriver unge jødiske Phillip Lerer:

Les også

Dø om du må

Elev (18):

Les også

Terskelen for jødevitser blir lavere

Si ;D har egen podkast!

Abonnér på den i iTunes ved å trykke her.

Bare to av ti under 30 definerer seg som kristne. Hvorfor er det slik? Ateist Theodor René Carlsen (18) og kristne Ingrid Vatnar Olsen (20) diskuterer.

Vi tester mindfulness

I den ferskeste episoden tester vi mindfulness på lufta. Med oss i studio har vi skeptiker Martine Halvorsen (18), kjent fra TV 2-serien Sykt Perfekt. Kan vår psykolog hjelpe henne å stresse ned i den hektiske hverdagen, eller er hun like skeptisk etter å ha prøvd?

Hvor realistisk er «Skam»?

To elever ved Hartvig Nissen, hvor serien er spilt inn, gir deg svaret. De sier blant annet: — Det finnes hookefester, der det ikke er skam å hooke med flere på en kveld.

Les også

Der har «Skam» truffet skikkelig!

Kan man operere navelen penere?

Jente (14): Navelen min ser ut som en kanelbolle. Kan jeg operere den? Lege Mina Adampour og psykolog Aksel Inge Sinding svarer på dette og flere innsendte spørsmål fra ungdom.

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!

Eliana Hercz (21)