SiD

Flaut å dusje naken

  • May Sundvall Andersen

God plass i dusjen! Ungdommer fra Ås forteller hvorfor de synes det er flaut å dusje i fellesskap. Foto: NTB Scanpix

Nesten ingen av jentene i klassen dusjer etter gymmen, men de tar seg en kjapp vask der det er mest nødvendig, forteller Andrea Hobbelstad Hansen (14).

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Stadig flere dusjer påkledd eller unngår å dusje i offentlige garderober. Dette skjer ikke bare med hensyn til muslimene, og gir en ufrihet som rammer jenter hardest, skrev Wenche Bjørnebekk i sin kronikk forrige uke. Hva er grunnen til at mange unngår å dusje eller dusjer påkledd?

Penis, pupper og uønsket hår

Mats Hoem Olsen (14) tror at ungdommene er flaue over å vise kroppen sin til andre.

Mats Hoem Olsen (14) Foto: May Sundvall Andersen

Han er på klassebesøk i Aftenpostens lokaler sammen med klassekameratene Andrea Hobbelstad Hansen (14) og Eline Yri Stokke (14). Nesten ingen av guttene i klassen hans dusjer etter gymmen. — Jeg er en av dem som ikke dusjer. Man vil ikke vise kjønnsorganet sitt til andre, forklarer Mats.

For jentene handler dusjvegringen om mer enn bare det å vise kjønnsorganet sitt.

Man kommer i puberteten. Håret begynner og vokse, og man er redd for å vise det. Og så har er man redd for at man kanskje har mindre pupper enn andre og slikt, sier Andrea Hobbelstad Hansen (14).

Kattevask

Hun forteller at nesten ingen av jentene i klassen dusjer etter gymmen, men at de tar seg en kjapp vask der det er mest nødvendig.

Andrea Hobbelstad Hansen (14) Foto: May Sundvall Andersen

— De fleste av jentene tar papir med vannpå og vasker seg under armene, forteller Andrea. - Så de tar seg en kattevask istedenfor å dusje?

— Ja, det tar lang tid for jentene og vaske håret, så kan hende de bruker papirmetoden for å spare tid. Men det kan nok også være pågrunn av idealvekten og vekten deres, sier hun.

-Ja, jeg tror de ikke tør å dusje fordi det er flaut, sier Eline.

Medienes påvirkningskraft

Medienes skildringer av amerikansk kultur er en av Bjørnebekks forklaringer på at mange dropper fellesdusjingen. Ungdommene fra Ås tror også at historier fra mediene kan bidra negativt.

Eline Yri Stokke (14) Foto: May Sundvall Andersen

-Jeg tror mediene har litt i skyld i dette, sier Mats. — Jeg leste en artikkel om en dame som ble tvunget til å bade med nakne menn, og artikler som det påvirker og har nok noe med denne saken å gjøre, konkluderer han.

-Nei, jeg tror det bare er puberteten som er årsaken, sier Andrea.

Forbedringsmuligheter

- Hva kan man gjøre for få folk til å begynne å dusje offentlig?

-Man kan sette opp skillevegger mellom hver dusj så man blir seg litt mer skjermet og føler seg tryggere, forslår Mats.

Jentene nikker og er enig.

Et annet og billigere forslag er dusjgardiner, sier Andrea.

Nettvett?

Line Konstali, som fulgte opp Bjørnebekks kronikk, mener at offentlig dusjvegring og kroppsblyghet ikke er så unaturlig i dagens teknologiske samfunn hvor alle har tilgang til kamera og sosiale medier via mobilen. For ingen har lyst til å ende opp nakne på nett . Eline, Andrea og Mats tror ikke det er noen risiko på deres skole for at nakenbilder kan bli spredd via nettet.

Man reagerer nok sterkt hvis man logger seg inn på Facebook og plutselig finner bilder av seg selv i dusjen. Men vi har ikke opplevd noe sånt på skolen vår så vidt jeg vet om, sier Mats.

-Nei, på skolen vår bruker ingen mobil i garderoben, sier Andrea.

Hva mener du? Delta i debatten og skriv din mening i kommentarfeltet, eller send ditt innlegg til sid@aftenposten.no.