Blir ikke amerikanske tilstander hvis politiet får bære våpen

Jeg oppfordrer folk å tenke to ganger før de påstår at det blir amerikanske eller tyrkiske tilstander i Norge om politiet får lov til å bære våpen, skriver Kristian S. Torske. Her er en amerikansk politimann i aksjon i forbindelse med bombeangrepet mot Boston Marathon i 2013.

Si ;D-innlegg: Argumentene for cowboytilstander og våpenkappløp faller på sin egen urimelighet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I debatten om generell bevæpning hender det at synsing og følelser tar over for fornuft og fakta. Det kommer mange påstander som er dårlig begrunnet, eller som tar utgangspunkt i feil premisser.

Milan Aran skriver i Aftenposten 20. november om sine refleksjoner rundt generell bevæpning og påstår at det vil skape et våpenkappløp.

Faller på sin egen urimelighet

Som en kontrast til dette er det kommet frem at politiet brukte våpen færre ganger i 2015 da det var innført midlertidig bevæpning, sammenlignet med året etter.

Les også

Åtte av ti politifolk ønsker å bære våpen fast

Realiteten er at det norske politiet er et av verdens beste. Argumentene for cowboytilstander, våpenkappløp og mistillit faller på sin egen urimelighet om vi ser på fakta.

Forstår skepsisen

For eksempel blir sammenligningen mellom norsk politi og tyrkisk politi, helt feil. I Tyrkia har over tusen politibetjenter blitt pågrepet, og enda flere tusen suspendert.

Dette fordi de har vist støtte til en bevegelse som antas å ha stått bak kuppforsøket i fjor sommer. Jeg forstår veldig godt hvorfor tyrkere er skeptiske til å ta kontakt med politiet.

Les også

Si ;D: Det er nesten utenkelig at politiet i Oslo fortsatt ikke er bevæpnet

Bør lytte til politiet

Å argumentere for at slike tilstander vil smitte over til Norge fordi norske politibetjenter får en pistol på hofta, blir for svakt. Tross alt, politiet vet best hvordan det er å være politi i Norge.

Når de snakker, bør vi høre etter! Politiet vil ikke bære våpen bare for å bære våpen. Jeg har tillit til politiet, og oppfordrer folk å tenke to ganger før de påstår at det blir amerikanske eller tyrkiske tilstander i Norge om politiet får lov til å bære våpen.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.