Politiet skal representere rettsstaten, ikke befolkningen

  • Serine Aarvik
Religion må aldri finne sin vei inn i de grunnleggende institusjonene, skriver debattanten.

En ansatt i politiet skal tilpasse seg uniformen, ikke motsatt.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

«Det er akseptabelt at muslimske jenter som bruker hijab, ikke får lov til å bli politi i Norge, skriver nestleder i Haugaland FpU, Serine Aarvik, i Aftenposten

Slik starter Farah Noor sitt svarinnlegg til meg i Aftenposten 26. oktober. Poenget mitt var ikke å ekskludere folk med hodeplagg fra å bli politi. Jeg skrev at jeg ønsker at politiets uniform skal være fri fra politiske og religiøse symboler og/eller plagg.

Gjelder alle

I dag lar ikke politiet være å ansette personer på grunn av religion, men de forventer at kandidatene oppfyller uniformsreglementet. Religion og politisk ståsted må man gjerne representere og praktisere privat, men det er ikke noe politiet skal fronte. Politiets uniformsreglement er for øvrig noe som gjelder alle, ikke bare muslimer.

«Å vokse opp som en synlig minoritet, i spagaten mellom to kulturer, kan for noen oppleves som litt tungt. Mangfoldig representasjon i politiet kan derfor skape en positiv forskjell», skriver Noor.

Men politiets jobb går ikke ut på å representere befolkningen, men rettsstaten. Som jeg skrev i forrige innlegg, er jobben deres å etterforske saker og sørge for at loven blir håndhevet. Med andre ord: å være til stede blant folk for å skape orden og trygghet.

Avhengig av nøytralitet

Noor skriver også at lærere og leger kan bære hijab selv om de ikke skal ytre seg på jobben. Ja, de ansatte i disse to yrkene kan det fordi de ikke er underlagt en lovfestet politimyndighet.

Politiet som utøvende makt er avhengig av nøytralitet. Nøytralitet er essensielt i en sekulær stat som Norge. Religion må aldri finne sin vei inn i de grunnleggende institusjonene.

En ansatt i politiet skal tilpasse seg uniformen, ikke motsatt.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!