SiD

Krigen i Syria fortsetter, mens vi ser Westworld og venter på neste brutale sesong av Game of Thrones | Benedicte April Jansen

  • Benedicte April Jansen (15)
Den norske skuespilleren Ingrid Bolsø Berdal spiller i serien Westworld. Serien inkluderte både drap, skalpering, prostitusjon og voldtekt etter bare to episoder. Vet foreldrene hva ungdommen ser på? spør Benedicte April Jansen (15).

Si ;D-innlegg: Fiktiv brutalitet i serier som Westworld og Game of Thrones kan hindre bevissthet omkring virkelige katastrofer.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Daglig setter syriske flyktninger livet sitt på spill for å forlate hjemlandet. Flere drar i retning Norge, der ubekymret ungdom bevitner den samme brutaliteten syrerne gjennomgår i for eksempel serier som Game of Thrones.

Ekstreme voldsscener i filmer og serier blir mer og mer sosialt akseptert. Game of Thrones er et eksempel på en serie som utfordrer grensene for voldelige scener. I denne serien er vi vitne til drap, prostitusjon, voldtekt, incest, tortur og pedofili med en brutalitet vi aldri har sett maken til. Dessuten trenger man bare å være 15 år for å bevitne dette.

De 704 dødsfallene i de første fem sesongene av serien understreker den ekstreme volden, og det understreker at drap tydeligvis er en viktig ingrediens.

Ettersom serien er blitt nominert til flere Emmy Awards enn det er kritiske debatter i mediene, betyr det at et stort publikum aksepterer det de får se i serien. Skal vi virkelig akseptere dette?

Flyktningkrise og vold på Game of Thrones

FN rapporterer at over tre millioner syrere har flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet. Jeg har selv sett bilder fra krigen, og jeg husker spesielt godt tre år gamle Alan Kurdi. Han ble skyllet opp på land i Tyrkia i september 2015. Med blek hud og vått, mørkt hår lå han helt urørlig. Han ble et symbol på flyktningkatastrofen i Syria, en katastrofe som skjer samtidig som Game of Thrones spilles på norske TV-skjermer. Makter vi å ta innover oss virkelige katastrofer når vi blir så mettet av fiktiv brutalitet?

All denne volden kan påvirke oss negativt

Og volden bare fortsetter. Westworld, den nye storsatsingen til HBO, inkluderer både drap, skalpering, prostitusjon og voldtekt etter bare to episoder.

HBO kjører på i samme stil som Game of Thrones, bare i andre rammer. Denne serien har også aldersgrense 15 år.

Vil vi virkelig utsette ungdom for denne ekstreme voldsunderholdningen? Vet foreldre hva ungdommen ser på når de sitter på rommet og ser slike serier?

Volden kan gjøre oss kaldere

All denne volden påvirker oss negativt. Ifølge forskning av Douglas Gentile og Craig Anderson kan man bli mer ufølsom, kald og mindre innlevende ovenfor vold i medier og i det virkelige liv. En kan undres over hvordan dette vil påvirke vårt fremtidige samfunn når barn og unge disponeres for såpass mye vold i det daglige.

Påvirker oppvoksende generasjoner

Serier og filmer er mer populært og mer tilgjengelig enn noen gang. Teknologien gjør oss vant til realistiske spesialeffekter. Publikum stiller høyere krav, og regissørene må gjøre alt for å opprettholde oppmerksomheten til seerne. Grunnen til at det er blitt så mye voldelig underholdning, kan man spekulere i, men sunn fornuft vil si at det ikke er bra for oss.

Det er viktig at vi ikke lar et slikt tema ligge når vi vet at det påvirker oppvoksende generasjoner. Krigen i Syria fortsetter, mens vi sitter trygt i Norge og venter på sesong syv av Game of Thrones. Da skal vi underholdes av enda mer brutalitet. Hvor skal denne voldsspiralen ende?


Les mer om vold, Game of Thrones og TV-serier:

Les også

  1. Kronikk: Det finnes et «dark room» i oss alle, skriver Terje Dragseth.

  2. Eivind Langdal: Nei, det er ikke et «Dark room» i oss alle.

  3. Emmy Awards: HBO ble årets store Emmy-vinner, skriver Cecilie Asker.


Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor dør homofile og lesbiske så fort i TV-serier?

Hvilken status har Paradise Hotel-deltakere blant unge? Hvordan har programmet endret unges syn på sex?

Trenger vi flere nakne menn i Game of Thrones? Hvorfor blir homofile og lesbiske karakterer ofte drept med én gang?

Og ikke minst: Blir Isak hovedkarakter i neste sesong av Skam?

Hør den med ett klikk her:

Les mer om

  1. Game of Thrones
  2. Drap
  3. Voldtekt
  4. Underholdning