SiD

«Dødens by» blir oversett

Siden 1993 har tusenvis av mexicanske jenter blitt kidnappet, voldtatt og drept i Juárez.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Juarez August 6, 2014: Luz del Carmen Flores holder en plakat med bilde av datteren, som forsvant sporløst i 2008.

Byen Juárez ligger på grensen mellom USA og Mexico, og er regnet som en av verdens farligste byer. Narkokrigen herjer, arbeidsledigheten stiger, og volden blir bare verre og verre. Byen er kjent for sine mange fabrikker hvor kvinner jobber for to dollar om dagen. Fabrikkene produserer flatskjermer, og er en del av en tollfri handelsavtale mellom USA og Mexico (kalt NAFTA). Lønnen er elendig og arbeidsforholdene er forferdelige, men det verste er likevel ikke nevnt enda.

Vold og drap er hverdagskost

Mexicanske myndigheter tjener godt på handelsavtalen med USA. Det i seg selv er det ikke noe galt med. Det som er bekymringsverdig i denne saken er hvordan avtalen de har inngått gjør det mulig å bryte menneskerettighetene, samtidig som de nekter å gjøre noe med sikkerheten i byen. Pengene drukner i korrupsjon og byen forblir et livsfarlig sted, hvor man kan herje uten konsekvenser.

I denne byen er fattigdom, vold og drap hverdagskost.

I denne byen er fattigdom, vold og drap hverdagskost. På vei hjem fra jobb på kveldstid blir jentene kidnappet og voldtatt. Og dette skjer mens myndighetene står og ser på. Ingen vil høre på skrikene fra kvinner i krig. Det koster for mye.

Obama inngår livsfarlige handelsavtaler

Hva gjør så USA med saken? Burde de gjøre noe? USA tjener fett på flatskjermene sine, og lar det forbli Mexico sitt problem å rakke ned på kvinners verdighet. USA er jo selv ganske kjent med menneskerettighetsbrudd verden over. De har til og med laget en egen rapport på 6300 sider, hvor de har gransket sine egne torturprogram. President Obama nekter å offentliggjøre den.

Norge ga denne mannen fredsprisen for fem år siden; en mann som svarer terror med terror. Som sender uskyldige mennesker for å bli torturert på Guantánamo. Og som inngår livsfarlige handelsavtaler i Mexico, uten å forsikre seg om at arbeidernes rettigheter og sikkerhet er ivaretatt. Når skal vi våkne?

Begredelig mediedekning

Det var da jeg så filmen "Bordertown" sammen med 14 andre norske tenåringer, at jeg fikk vite om situasjonen i Juárez. De færreste av oss hadde hørt om forferdelighetene tidligere. Jeg skriver om dette for at folk skal få vite.

Mediene burde i større grad informere og engasjere. Det skjer så mye der ute som vi aldri får vite om.

Norske medier er altfor opptatt av hvilke politikere som er mest populære, hvilke kjoler Mette-Marit kler seg i og ikke minst om det blir sol i helgen. De setter underholdningsverdien foran kunnskap og engasjement. Det er dog forståelig, fordi det er det folk leser. Men mediene burde i større grad informere og engasjere. Det skjer så mye der ute som vi aldri får vite om. Vi blir så selvsentrerte, så egoistiske. Vi aner ikke hvordan tilstandene er der ute, som i byen Juárez. Så kjære medier: Jeg vil ikke vite hvordan jeg får sommerkroppen 2015, jeg vil vite hvordan jeg kan gjøre en forskjell.

Les også

  1. Slaget om sexkjøpsloven er ikke over

  2. Fant flere med ulovlig opphold i Lime-leiligheter

Ingvild Kessel (18)