SiD

Når ble fjordene søppeldynger? | Victoria Sundt Garder

 • Victoria Sundt Garder (14)

Mange har protestert på at selskapet Nussir ASA har fått driftskonsesjon for en kobbergruve ved Repparfjorden i Finnmark. Foto: Mads Suhr Pettersen / NTB Scanpix

Regjeringen viser lite respekt for naturmiljøet i Finnmark.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Regjeringen har gitt grønt lys til gruvedumping i Repparfjorden, en fjord som ligger en halvtimes kjøretur unna der jeg bor. På 70-tallet var det gruvedrift på samme sted som det nå er planlagt sjødeponi. Avfallet fra gruvevirksomheten skal dumpes i fjorden.

Tilbake til start

Denne gangen har de også tenkt å drive gruvedrift mye lenger enn det de gjorde på 70-tallet. Ifølge en lokal fisker er det først nå at fjorden har begynt å våkne til live igjen. Det er ikke garantert at fjorden i det hele tatt vil våkne til liv igjen etter denne runden.

Hvorfor er dette lov? Hvorfor tillater regjeringen dette? Noen argumenter jeg har hørt, er blant annet: «Vi stopper om vi ser at fjorden ikke tåler det!» eller «hvis vi utvinner kobber i Kvalsund, vil arbeidsforholdene i Kongo bli bedre».

Ikke første gang

For det første: Vi vet at fjorden ikke tåler at vi dumper tungmetaller i den. Det er allerede blitt gjort en gang før! For det andre er det ikke bare «å stoppe hvis vi ser at fjorden ikke tåler det». Når gruvedriften først er i gang, så er den i gang. Da er det ikke bare å stoppe hele produksjonen.

Foreningen «Norske lakseelver» mener de negative konsekvensene for villaksen er undervurdert. Repparfjordelva og Repparfjorden er gitt et særskilt vern av Stortinget som nasjonal laksefjord. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Jeg blir både irritert, skuffet, sint, lei meg og oppgitt over denne saken. Dette burde ikke være tillatt! Har ikke regjeringen mer respekt for naturen og dyrelivet på planeten vår? Fjordene våre er ikke søppeldynger, og jeg kommer til å kjempe for at de holdes rene.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

 1. Les også

  Elleve fakta om omdiskutert gruvedrift i Repparfjorden

 2. Les også

  Naturvernere varsler hard kamp mot gruvedrift i Finnmark

 3. Les også

  Vi må ha en faktabasert debatt om gruvedrift og Repparfjorden, skriver Torbjørn Røe Isaksen

 4. Les også

  Marinbiolog svarer næringsministeren om Repparfjorden: Ti år er ren synsing

Les mer om

 1. Gruvedrift
 2. Fisker
 3. Natur
 4. Avfall
 5. Fjell
 6. Samfunnsdebatt
 7. Finnmark

Relevante artikler

 1. NORGE

  Slik ser det ut 36 år etter at gruvedumpingen stoppet

 2. ØKONOMI

  Staten sier ja til Nordic Minings omstridte gruveprosjekt ved Førdefjorden – til Natur og Ungdoms fortvilelse

 3. SID

  Vi trenger EU for å løse klimakrisen

 4. SID

  De fleste idretter innebærer en viss risiko. Regjeringen må slå et slag for MMA.

 5. SID

  Høyre må slå sammen flere kommuner, selv med tvang

 6. SID

  Verden brenner. 2020-tallet er tiåret som avgjør alt.