SiD

Jeg skulle vise at jeg var på fester, men også at jeg var en stjerneelev. Én ting lærte jeg så altfor sent.

  • Jente (18)

Jeg var en av dem som slengte meg på bølgen, skriver debattanten. Foto: Kyrre Lien/ PATRICK BP / Shutterstock / NTB scanpix (illustrasjonsfoto)

Lær av meg. Gjør deg selv en tjeneste nå.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Ungdom i dag møter press fra alle kanter. Vi skal være sosiale og dra på årets slippfester som gir oss dødelig hangover dagen derpå.

Karakteroversiktene våre skal være fylt med femmere og seksere. Samtidig omringes vi av mennesker som tror det er kult å skulke og le av toerne på kortet istedenfor å gjøre noe med dem.

FOMO

Jeg var en av dem som slengte meg på bølgen. Jeg skulle vise at jeg var på fester, men også at jeg var en av klassens stjerneelever. Og jeg lærte én ting så altfor sent: Det går ikke an å leve et dobbeltliv.

På både ungdomsskolen og de to første årene av videregående gikk jeg ut med toppkarakterer. I tredjeklasse møtte jeg veggen.

Jeg er en av de elevene som aldri har sett noe annet enn seksere. Samtidig er jeg en av dem som lider av FOMO: fear of missing out (frykt for å gå glipp av noe, red.anm.). Så selvfølgelig måtte jeg være med ut på byen hver helg også.

Men så innså jeg en ting som jeg håper mange unge kan lære av. Russetiden er ikke alt som betyr noe.

Ingen bryr seg

Om du ønsker å ruse deg eller ikke, er ditt eget problem. Ingen ser ut som forsiden til Vogue i virkeligheten, fordi den er photoshopet. Og de aller fleste gir blanke i om du går med Hermes eller Hennes & Mauritz.

Tro meg, om et år når russetiden er blitt historie og du går på universitetet, er det ingen som bryr seg om den slippfesten til den sykeste russebussen i 2019. Ja, kanskje er det en stor snakkis denne helgen og neste helg, men i forhold til alt annet som betyr noe i verden, er den festen bare et lite sandkorn.

Gjør deg selv en tjeneste nå. Prioriter det som er viktig for deg, uansett hva det er. Ta kloke valg, du kommer til å takke deg selv senere.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Ungdom
  2. Generasjon prestasjon
  3. Russetid